Νιλ Φέργκιουσον: «Μητσοτάκης, ο επόμενος πρωθυπουργός»

Νιλ Φέργκιουσον: «Μητσοτάκης, ο επόμενος πρωθυπουργός»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να πάρει στα σοβαρά τον Ντόναλντ Τραμπ, και ιδιαίτερα την προσήλωσή του στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ, κάλεσε την Ευρώπη ο Νιλ Φέργκιουσον. Σε ομιλία υποστηρικτική προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο χθες το βράδυ, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Καραμανλής στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, ο διάσημος Βρετανός ιστορικός είπε ότι η απάντηση στο σύνθημα του Τραμπ («Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά») πρέπει να είναι η Ευρώπη να αναπτυχθεί ξανά. Για να γίνει αυτό, είπε, πρέπει να εγκαταλειφθεί ο «δημοσιονομικός φετιχισμός», που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και να γίνουν πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον ευρωπαϊκό Νότο. Ειδικά για την Ελλάδα, η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και για την εδραίωση του κράτους δικαίου είναι «πιο επείγουσα» σήμερα από ό,τι το 2010, που ήταν η τελευταία φορά που είχε μιλήσει στην Αθήνα.

Μιλώντας για τον Τραμπ, ο κ. Φέργκιουσον απέρριψε ως «υστερικές» τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνησή του απειλεί τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ, καθώς μπερδεύουν τον λαϊκισμό με τον φασισμό και υποτιμούν την ισχύ των θεσμικών αντίβαρων που θεσπίζει το αμερικανικό σύνταγμα.

Τον κ. Φέργκιουσον προλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ο κεντρικός ομιλητής χαιρέτισε ως «τον επόμενο πρωθυπουργό» της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι λαϊκιστές κατέκτησαν την εξουσία πρώτα στην Ελλάδα και ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε η πρώτη χώρα όπου θα βιώσουν την πικρή εκλογική ήττα». Σχετικά με τις ΗΠΑ, διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση Τραμπ θα επιμείνει στην ανατρεπτική ρητορική της στην εξωτερική πολιτική ή αν θα προσαρμοστεί στη λογική του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή