ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νιλ Φέργκιουσον: «Μητσοτάκης, ο επόμενος πρωθυπουργός»

nil-fergkioyson-mitsotakis-o-epomenos-prothypoyrgos-2177981

Να πάρει στα σοβαρά τον Ντόναλντ Τραμπ, και ιδιαίτερα την προσήλωσή του στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ, κάλεσε την Ευρώπη ο Νιλ Φέργκιουσον. Σε ομιλία υποστηρικτική προς τον νέο Αμερικανό πρόεδρο χθες το βράδυ, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Καραμανλής στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, ο διάσημος Βρετανός ιστορικός είπε ότι η απάντηση στο σύνθημα του Τραμπ («Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά») πρέπει να είναι η Ευρώπη να αναπτυχθεί ξανά. Για να γίνει αυτό, είπε, πρέπει να εγκαταλειφθεί ο «δημοσιονομικός φετιχισμός», που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και να γίνουν πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον ευρωπαϊκό Νότο. Ειδικά για την Ελλάδα, η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς και για την εδραίωση του κράτους δικαίου είναι «πιο επείγουσα» σήμερα από ό,τι το 2010, που ήταν η τελευταία φορά που είχε μιλήσει στην Αθήνα.

Μιλώντας για τον Τραμπ, ο κ. Φέργκιουσον απέρριψε ως «υστερικές» τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνησή του απειλεί τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ, καθώς μπερδεύουν τον λαϊκισμό με τον φασισμό και υποτιμούν την ισχύ των θεσμικών αντίβαρων που θεσπίζει το αμερικανικό σύνταγμα.

Τον κ. Φέργκιουσον προλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ο κεντρικός ομιλητής χαιρέτισε ως «τον επόμενο πρωθυπουργό» της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι λαϊκιστές κατέκτησαν την εξουσία πρώτα στην Ελλάδα και ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε η πρώτη χώρα όπου θα βιώσουν την πικρή εκλογική ήττα». Σχετικά με τις ΗΠΑ, διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση Τραμπ θα επιμείνει στην ανατρεπτική ρητορική της στην εξωτερική πολιτική ή αν θα προσαρμοστεί στη λογική του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου.