Οι σχέσεις με Αλβανία στην ατζέντα

Οι σχέσεις με Αλβανία στην ατζέντα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ζητήματα γενικής συνεργασίας, στο πνεύμα της αποτύπωσης της τρέχουσας κατάστασης των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αναλώθηκε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα. Γενικό αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι διμερείς σχέσεις αλλά και οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως στα Βαλκάνια. Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο η Αθήνα όσο και τα Τίρανα παρακολουθούν με ενδιαφέρον όσα γίνονται –μεταξύ άλλων– και στην ΠΓΔΜ, η οποία βρίσκεται ξανά σε βαθιά πολιτική κρίση, έπειτα από την άρνηση του προέδρου της χώρας να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στο δεύτερο κόμμα. Από την Αθήνα απέφυγαν να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση, κυρίως διότι δεν θέλουν να εμπλακούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στον πολύ σκληρό προεκλογικό αγώνα που διεξάγεται στην Αλβανία.

Πέρα από την πολιτική συγκυρία, η πρόοδος των ελληνοαλβανικών σχέσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των πολύ υψηλών εθνικιστικών τόνων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του κ. Εντι Ράμα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πολιτικές διαβουλεύσεις, οι οποίες άρχισαν τον περασμένο Ιούνιο, κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα. Εκτοτε, έχουν γίνει τρεις συναντήσεις των επικεφαλής των μηχανισμών πολιτικών διαβουλεύσεων και συνεδριάσεις των επιτροπών που ανέλαβαν να προωθήσουν σειρά εκκρεμοτήτων, όπως π.χ. τα κοιμητήρια των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41. Τόσο στη συνάντηση των δύο ανδρών στο ΥΠΕΞ όσο και στο δείπνο που ακολούθησε, αναπτύχθηκαν και θέματα που προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, όπως η συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα και, κυρίως, η πρόοδος του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), ο οποίος εισέρχεται στην Αλβανία από ελληνικό έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή