Βέρνερ Χόγιερ: «Να στηρίξουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα»

Βέρνερ Χόγιερ: «Να στηρίξουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

«Η στήριξη των επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η έρευνα και η καινοτομία, στους οποίους συνεχίζουμε να υστερούμε, είναι η πιο αναγκαία και επείγουσα μεταρρύθμιση», ανέφερε.

Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για την εσωτερική αγορά, τόσο που καταλήγουμε να πιστεύουμε πως πράγματι υπάρχει, τέλεια και ανέγγιχτη, ενώ αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα οι επενδυτές πασχίζουν καθημερινά να διαχειριστούν την ανομοιογένεια και την έλλειψη συνοχής των διασυνοριακών κανόνων εντός της Ε.Ε. Το 2017 λοιπόν πρέπει να είναι η χρονιά που νομοθέτες και ρυθμιστές, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συνεργαστούν για να επιταχύνουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Χόγιερ προσέθεσε: «60 χρόνια πριν, μία ομάδα εμπνευσμένων ηγετών ξεκίνησαν την ενοποίηση των ευρωπαϊκών χωρών, οικονομικά και πολιτικά, ώστε να διασφαλίσουν ειρήνη και ευημερία και να δώσουν ένα τέλος στους αιματηρούς πολέμους που για αιώνες έκαναν τους γείτονες να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Πολλά έχουν συμβεί από το 1957… Παρ' όλα αυτά, όσο περνούσε ο καιρός, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες θεώρησαν δεδομένη την Ε.Ε., τις αξίες που αντιπροσωπεύει και τα επιτεύγματά της. Όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες ταλανίζονται από αμφιβολίες, το ευρωπαϊκό ιδεώδες απειλείται λόγω της έλλειψης αυτο-εκτίμησης και της αύξησης του λαϊκισμού».

Ειδικότερα, σημείωσε πως η ΕΤΕπ εγκαινίασε την παρουσία της από τη στιγμή της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαστε η πολυμερής τράπεζα που παρέμεινε και επέκτεινε τη δραστηριότητά της, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Πολλοί στην Ευρώπη μπορεί να πιστέψουν ότι δημιουργικότητα δεν υφίσταται στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει και είναι αυτή που θα δώσει τη δυνατότητα στην οικονομία να αναπτυχθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ προσέθεσε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Εδώ στην Ελλάδα, όπου πολλά προβλήματα επιμένουν ακόμα, η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και οι εργασίες προχωρούν, πιθανόν όχι όσο γρήγορα όσο θα ήθελαν οι περισσότεροι, όμως η οικονομική κατάσταση μοιάζει να εξελίσσεται.

Έναν χρόνο πριν είχε έρθει εδώ για να ανακοινώσω τη δημιουργία τη Επενδυτικής Ομάδας για την Ελλάδα, και μέσα από αυτήν να ενισχύσει τη δέσμευση της ΕΤΕπ προς τη χώρα, με μια αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων και με την αποστολή να υποστηρίξουν την παραγωγική επένδυση και να προετοιμάσουν το έδαφος για βιώσιμη ανάπτυξη».

«Σχεδιάζοντας την προσέγγισή μας, ο στόχος μας ήταν να επικεντρωθούμε στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου η Επενδυτική Ομάδα είχε σχεδιάσει 16 προγράμματα χρηματοδότησης.

Έτσι, η αξία της στήριξης της ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2016 ανήλθε περίπου σε 1,6 δις. ευρώ. Από το 2011, η ΕΤΕπ έχει παράσχει πάνω από 9 δις. για να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της παιδείας, της ενέργειας, των αυτοκινητόδρομων, του νερού κ.α. Είναι αυτονόητο πως η δουλειά μας δεν θα σταματήσει εκεί.

Συνεχίζουμε να μιλάμε σε επενδυτές ώστε να εντοπίζουμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Τα νέα μας εγχειρήματα στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς και είμαστε σίγουροι πως θα μπορέσουμε να διευρύνουμε την υποστήριξή μας σε ολόκληρη τη χώρα», συνέχισε.

«Πιστεύω ειλικρινά πως αυτά τα δάνεια, η συμβουλευτική μας αλλά και οι πρωτοβουλίες που στηρίζουμε μπορούν να κάνουν τη διαφορά, και είναι είναι απαραίτητές ώστε να δείξουν στους Ευρωπαίους πολίτες τι κάνουμε, ώστε να τους κοινοποιήσουμε τα έργα μας και να τους αποδείξουμε με αδιάσειστα στοιχεία τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τις ζωές τους», κατέληξε ο κ. Χόγιερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή