Χ. Γεωργιάδης: «Οι φοροεπιβαρύνσεις σε καιρό ύφεσης είναι αντιπαραγωγικές»

Χ. Γεωργιάδης: «Οι φοροεπιβαρύνσεις σε καιρό ύφεσης είναι αντιπαραγωγικές»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία μπορεί να τα καταφέρει και να ξεφύγει από τη δίνη της ύφεσης, αλλά και από τις δυσκολίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια, ανέφερε χθες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.

Ο κ. Χ. Γεωργιάδης είπε ότι η χώρα μας έχει αστείρευτη παραγωγική δυνατότητα και τεράστια προοπτική, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης.

Αντίθετα, τόνισε ότι «η αβεβαιότητα και οι καθυστερήσεις δεν υποβοηθούν αυτόν τον στόχο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου εξέφρασε τον προβληματισμό του στη συνέχιση πολιτικών που χαρακτηρίζονται από επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. «Εχω την άποψη πως οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις σε καιρό ύφεσης είναι αντιπαραγωγικές και πρέπει να αποφεύγονται. Ετσι λειτουργήσαμε στην Κύπρο, βεβαίως για να το πετύχουμε αυτό έπρεπε να μειώσουμε δημόσιες δαπάνες, αλλά έκτοτε κρατώντας σταθερή πορεία και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μπορέσαμε να δώσουμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις», σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας για να πετύχει και η ίδια την ανάκαμψη της οικονομίας της».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας, όσον αφορά τη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη, ανέφερε ότι τους απασχόλησαν θέματα που βρίσκονται σήμερα στην ευρωπαϊκή οικονομική ατζέντα, αλλά και θέματα που αφορούν τις οικονομίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αναφορικά με την Ευρώπη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι συζήτησαν το ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο όπως είπε, μέσα από την υιοθέτηση των αρχών της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και με ένα ισορροπημένο μείγμα πολιτικών οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, να προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή.

Ειδικότερα για τα θέματα της Ελλάδας, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε την πάγια θέση της Ν.Δ., ότι «η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, κατά τον βέλτιστο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο», εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του, πως «έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε στον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου το σχέδιο της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση, το οποίο όπως εξήγησε, εδράζεται σε διαφορετική προσέγγιση υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Αναλυτικότερα, είπε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση στοχευμένων μειώσεων φορολογικών συντελεστών με ισοδύναμα από το σκέλος των δαπανών, με ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή