Σημίτης: Ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα μπορεί εκτός Ευρώπης

Σημίτης: Ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα μπορεί εκτός Ευρώπης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Grexit πλανάται ακόμα, σημείωσε από τους Δελφούς και το Οικονομικό Φόρουμ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογραμμίζοντας ότι στην κυβέρνηση νομίζουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω των εκλογών στην Ευρώπη και έτσι η σκληρή στάση θα έχει αποτέλεσμα. Αυτό όμως, όπως υποστήριξε, δεν θα φέρει αποτελέσματα και η υποχώρηση που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν θα συμβεί, εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το Grexit πλανάται ακόμα. Χρειάζεται μια σοβαρή Ελλάδα και είναι ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορεί η Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δρόμου», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πριν το πρώτο μνημόνιο. Μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση του 2009 έδωσε μόνο παροχές ενώ, όπως είπε, ήταν λάθος η πεποίθηση ότι «η Ελλάδα είχε ανάγκη μόνο ψυχολογική στήριξη από τους εταίρους».

«Υποστηρίζαμε τότε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι όχι μια πολιτική σημαντικού περιορισμού των δημοσίων δαπανών αντίστοιχη με αυτή του 1985 και του 1993 αλλά μόνο η ψυχολογική και πολιτική στήριξη της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σημίτης και συνέχισε λέγοντας πως ήταν λάθος το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μόνο από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

«Την περίοδο εκείνη, το βάρος της διαπραγμάτευσης σήκωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Δεν γίνονται έτσι αυτές οι διαπραγματεύσεις. Συγκροτείται ένα επιτελείο το οποίο προετοιμάζει τη διαπραγμάτευση και οι επαφές του πρωθυπουργού γίνονται επί της βάσης αυτής της προετοιμασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Σημίτης πήρε αποστάσεις και από τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στάση προς την άλλη πλευρά. «Η διαπραγμάτευση γινόταν και γίνεται χωρίς τον αυτονόητο κανόνα. Μπορεί πράγματι να αντιπαθείς αυτόν με τον οποίο διαπραγματεύεσαι. Δεν πας όμως ποτέ να του το πεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή