«Απογοητευτικές οι καθυστερήσεις»

«Απογοητευτικές οι καθυστερήσεις»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα είπε ότι είναι εκτός πραγματικότητας, όσοι εντός και εκτός Ελλάδας, ονειρεύονται ένα πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά εξειδίκευση αυτών που έχουν συμφωνηθεί τον Μάιο, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση, μη αντιστρέψιμη, για πρόσθετες ενέργειες το 2018 μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βίζερ επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απογοητευτικές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μετά 1,5 χρόνο ακόμα βρισκόμαστε στο μέσον της, αναμονή που είναι καταστροφική, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην οικονομία. Υπογράμμισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από όλες τις πλευρές. «Αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμε ώς την άλλη Παρασκευή», είπε.

Ο κ. Βίζερ κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ και ότι η αποχώρηση του Ταμείου θα οδηγήσει στον τερματισμό του προγράμματος, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα με ορίζοντα τον φθινόπωρο. Απαντώντας σε ερώτηση περί Grexit σημείωσε ότι κάποια στιγμή πράγματι είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα αλλά πλέον, κατά τη γνώμη του, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Τέλος, έκανε δύο ευχές σχετικά με την Ελλάδα: η πρώτη είναι ένας κρατικός μηχανισμός απαλλαγμένος από πολιτικές παρεμβάσεις που να είναι στην υπηρεσία των πολιτών και η δεύτερη, οι συνομιλίες να γίνονται με λιγότερα δράματα και περισσότερες αποφάσεις.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Φόρουμ, είχε αποδώσει την καθυστέρηση της αξιολόγησης στο ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του για πρόσθετα μέτρα πέραν της αρχικής συμφωνίας, αλλά και στην αντιφατική στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι οποίες επιθυμούν τόσο την παραμονή του ΔΝΤ όσο και να αποφύγουν ορισμένες από τις απαιτήσεις του Ταμείου. Ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει 4ο Μνημόνιο και εκτίμησε ότι είναι εφικτό η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να επιτευχθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Ο κ. Δραγασάκης έθεσε ως προϋποθέσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και τον επανακαθορισμό του ύψους των πλεονασμάτων μετά το 2018. Οταν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω βήματα, τόνισε, τότε η χώρα μας θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, καθιστώντας εφικτή την πρώτη έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους. Αν και ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, αναγνώρισε ωστόσο ότι η χώρα μας θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, λόγω των ευρωπαϊκών κανονισμών και των περιορισμών που συνεπάγεται η έξοδος στις αγορές. Επέκρινε επίσης τη στάση του ΔΝΤ στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο για «Thomsen statistics» και οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει το Ταμείο, τα οποία διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα και κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος υπογράμμισε ότι η επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους αποτελεί μια ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή