Κ. Σημίτης: To Grexit πλανάται ακόμα

Κ. Σημίτης: To Grexit πλανάται ακόμα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Grexit πλανάται ακόμα, προειδοποίησε χθες από τους Δελφούς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε ανόητους όσους «ισχυρίζονται ότι μπορεί η Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δρόμου». Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι «η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα» και ότι «η κύρια επιδίωξή της θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». Επισήμανε ιδιαίτερα το πρόβλημα της «έλλειψης ενός δικού μας αναπτυξιακού μοντέλου» και τόνισε ότι με τις αδιάκοπες κωλυσιεργίες της Αθήνας «οι δυνατότητες επανάκαμψης μειώνονται συνεχώς και ο αναγκαίος χρόνος για την επάνοδο στην ομαλότητα αυξάνεται όλο και περισσότερο».

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση νομίζει ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω των εκλογών που ακολουθούν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι η σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις θα έχει αποτέλεσμα. Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν θα φέρει αποτελέσματα και η υποχώρηση που επιθυμεί η κυβέρνηση δεν θα συμβεί. Παράλληλα, ο κ. Σημίτης πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πριν από το πρώτο μνημόνιο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του 2009 έδωσε μόνο παροχές και ότι ήταν λάθος η πεποίθηση ότι «η Ελλάδα είχε ανάγκη μόνο ψυχολογική στήριξη από τους εταίρους». Αναφερόμενος στην πορεία της Ε.Ε., ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε το πρόβλημα της «δομικής ανισορροπίας» που τη χαρακτηρίζει – «ο Βορράς πραγματοποιεί πλεονάσματα και ο Νότος ελλείμματα» είπε και εκτίμησε ότι αν δεν αρθεί αυτή η αδυναμία «οι κρίσεις θα έρχονται και θα επανέρχονται».

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, που φτάνουν έως και τη διάλυση, επισήμανε στη δική του παρέμβαση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Φόρουμ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος απαρίθμησε ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οπως σημείωσε, ζητήματα όπως η αστάθεια στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή δεν μπορούν να επιλυθούν από τις δράσεις μεμονωμένων χωρών, ακόμη και των μεγαλύτερων, αλλά χρειάζονται συντονισμένη δράση. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμο όραμα για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων αλλά και μία έμφαση στην Ευρωζώνη, με κανονισμούς που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η Ευρωζώνη θα είναι σταθερή και βιώσιμη αν ενισχυθεί και ολοκληρωθεί, και προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει αυτό τότε θα διαλυθεί, σε περίπτωση νέων σοκ ή ακόμη και αν δεν ανακάμψει η οικονομία της. «Η ενίσχυση της Ευρωζώνης δεν είναι επαρκής», εκτίμησε, «χρειάζεται ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, της δημοσιονομικής ένωσης αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, εξάλλου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, κατηγορώντας την ότι «δεσμεύει τη χώρα μακροπροθέσμως δίχως να έχει επίγνωση». Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι «τέταρτο μνημόνιο θα υπάρχει ούτως ή άλλως», αλλά το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει και τέταρτο δάνειο. «Εχουμε συμφωνήσει στο 4ο μνημόνιο, στους όρους του, αλλά όχι στο 4ο δάνειο, ούτε στο 3ο Plus που είναι με ΔΝΤ», είπε. Μίλησε επίσης για «ψευδαίσθηση» ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη σύγκρουση ΔΝΤ – Ευρωπαίων.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης αυτής θα εξαντληθεί και ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο και «να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «η επόμενη κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι μία ακόμα εναλλαγή κυβέρνησης υπό συνθήκες τεχνητής τυφλότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή