Αντίμετρα με κοινωνικό πρόσημο ζητεί το Μαξίμου

Αντίμετρα με κοινωνικό πρόσημο ζητεί το Μαξίμου

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρία σενάρια στο τραπέζι για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, που μετά τις πρώτες ημέρες διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών διαπιστώνει ότι υφίσταται μεγάλη απόσταση η οποία θα πρέπει να διανυθεί, κυρίως στο μέτωπο των «αντίμετρων» που θα συμφωνηθούν ως αντάλλαγμα για τις επερχόμενες περικοπές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις.

Το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι το τρέχον αδιέξοδο να αρθεί άμεσα και να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το δεύτερο –και πλέον ρεαλιστικό, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου– είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Απριλίου. Με δεδομένο ότι για την Αθήνα είναι κρίσιμο η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι για τις 27 Απριλίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από το συγκεκριμένο ορόσημο θεωρείται εφικτός στόχος, καθώς, όπως έχει αναφέρει η «Κ», στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η πρώτη εμφανίστηκε υποστηρικτική στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εάν η κυβέρνηση κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση και νομοθετήσει τις μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Το απευκταίο

Το τρίτο σενάριο, το οποίο απεύχεται η κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει, είναι οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών να καθυστερήσουν μέχρι τουλάχιστον τον Μάιο. Ως λόγοι της πιθανής καθυστέρησης αναφέρονται η μεγάλη απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, αλλά και η αμφίθυμη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, δεν πρέπει να αποκλείεται να αποφασίσει τελικώς να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Οπως προαναφέρθηκε, παρότι όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτά, σε πολιτικό επίπεδο μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση παραμένει το μείγμα των «αντίμετρων» που θα προνομοθετηθούν και θα τεθούν σε ισχύ εάν εκτιμηθεί ότι η χώρα θα υπερβεί τον στόχο του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2019.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν τα «αντίμετρα» να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, εστιάζοντας στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των υψηλών φορολογικών συντελεστών. Αντιθέτως, η κυβέρνηση προτείνει μέτρα –που κατά την ίδια έχουν επίσης αναπτυξιακή διάσταση– ανακούφισης των κατώτερων οικονομικά στρωμάτων, τα οποία αποτελούν εξάλλου και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται επί τούτου ως «αντίμετρα» που θα επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου, η μετάταξη του ΦΠΑ στην ενέργεια στον κατώτατο συντελεστή, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, καθώς και η μείωση των χαμηλών φορολογικών συντελεστών.

Το «βήμα»

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να κάνουν το «βήμα» και να συναινέσουν στην ελληνική πρόταση, καθώς η Αθήνα εμφανίζεται να έχει ήδη αποδεχθεί, ως αντάλλαγμα, τη μεγάλη μείωση του αφορολογήτου στις 5.900-6.100 ευρώ.

Ο λόγος που η κυβέρνηση επιμένει στην υιοθέτηση «αντίμετρων» με κοινωνικό πρόσημο δεν είναι βεβαίως άσχετος με την κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά για τον κ. Τσίπρα να πείσει τους βουλευτές του να προνομοθετηθούν οι μειώσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις, χωρίς στον αντίποδα να υπάρξει στοιχειώδης πρόνοια για την εκλογική τους πελατεία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι η όποια συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει χαρακτήρα «πακέτου». Οτι δηλαδή, πέρα από τα μέτρα και τα «αντίμετρα» που θα ψηφιστούν, θα πρέπει να έχει βρεθεί και να ανακοινωθεί μια φόρμουλα για τη μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους που θα ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αρα, επί της ουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει την προνομοθέτηση των μέτρων χωρίς να έχει διασφαλιστεί η απόφαση για το χρέος. Αντιθέτως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα συζητεί το ενδεχόμενο να ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, το 1/3 των μέτρων, που, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά δεν έχει «περάσει» από τη Βουλή.

Η συγκεκριμένη κίνηση, προστίθεται, θα αποτελεί μια χειρονομία καλής θέλησης προς το Eurogroup, ενόψει και των ολλανδικών εκλογών. Παράλληλα, όμως, εξυπηρετεί και την κυβέρνηση, ώστε να καταδειχθεί ότι υπάρχει κινητικότητα στη διαπραγμάτευση και να μετριαστεί το κλίμα αβεβαιότητας που έχει εδραιωθεί, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή