Καμία συναίνεση και καμία ανοχή σε όποιον συναινεί

Καμία συναίνεση και καμία ανοχή σε όποιον συναινεί

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν επιτρέπεις σε έναν αντίπαλο που είναι ξαπλωμένος στο καναβάτσο να σηκωθεί προσφέροντάς του στο πιάτο μια κρίση στο δικό σου στρατόπεδο. Στην περίπτωση της Ν.Δ., όπως το έθετε στην «Κ» στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «δεν το επιτρέπει ούτε η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων που ζητάει σε ποσοστό 85% να φύγει μια ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση και απαιτεί από τη Ν.Δ. ακόμη πιο δυναμική αντιπολίτευση». Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν προσφέρεις συναίνεση σε «κάποια βασικά ζητήματα της κρίσης», όπως είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Το «σκληρό ροκ» έναντι της κυβέρνησης, που προανήγγειλε απευθυνόμενος κυρίως στο εσωκομματικό ακροατήριο ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης, όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αλλά, όπως διαμηνύεται αρμοδίως, θα κλιμακωθεί και θα λάβει χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου εφόσον χαθεί και το ορόσημο του Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Οσο το Μαξίμου θα εξακολουθεί να παίζει στις «καθυστερήσεις» τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή που συντελείται.

Το μήνυμα αυτό, εξάλλου, αναμένεται να εκπέμψει με κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο ο ίδιος στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο των «γαλάζιων» τομεαρχών που έχει συγκαλέσει τη Δευτέρα, παρουσία των αντιπροέδρων του κόμματος και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Και αυτό συνίσταται στη σκληρή γραμμή τριών «όχι»: όχι στην ψήφιση των μέτρων (όχι μόνο των δημοσιονομικών, αλλά και των αντισταθμιστικών), όχι σε συναίνεση προς την κυβέρνηση για την οικονομία, όχι σε οικουμενική κυβέρνηση. Οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. διαμηνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «κινείται με δεδομένο ότι η πολιτική του έχει μεγάλη απήχηση στον ελληνικό λαό, η πλειονότητα του οποίου είναι εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και ζητάει πιο σκληρή αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως του αν ψήφισε ή όχι Ν.Δ. στο παρελθόν». Τα ίδια μηνύματα αναμένεται, εξάλλου, να εκπεμφθούν και σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που δεν αποκλείεται να συγκαλέσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. εντός του Μαρτίου.

Χωρίς «μαγκιές»

Προφανώς στη γραμμή αυτή δεν χωρούν αμφισβητήσεις. Αυτές θα εκληφθούν όχι μόνον ως αμφισβήτηση της επίσημης κομματικής γραμμής, αλλά και ως προσπάθεια να προσφερθεί «δεκανίκι» σε έναν καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ με τον μανδύα της πιο ήπιας και συναινετικής στάσης. Τέτοιες θέσεις, έλεγαν στην Πειραιώς, «είναι σαν να δικαιώνουν την κυβέρνηση για την ανικανότητά της», την ώρα που η κομματική ηγεσία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο δεν θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική –όσο της το επιτρέπει η διαβούλευση με τους δανειστές–, αλλά «θα τα κάνει όλα αλλιώς». Σε κάθε περίπτωση, για να το θέσει κάποιος με όρους μεϊμαρακικούς, οι «μαγκιές» δεν θα συγχωρηθούν. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι θα υπάρξουν βαριές συνέπειες για στελέχη που θα εκδηλωθούν δημοσίως υπέρ της ψήφισης των μέτρων. Η κυρίαρχη αίσθηση μάλιστα είναι ότι «δεν θα αργήσει να γίνει η πρώτη διαγραφή». Αυτή παρ’ ολίγον να ήταν της Κατερίνας Παπακώστα, με αφορμή συνέντευξη στην οποία φερόταν να τάσσεται υπέρ της ψήφισης των αντισταθμιστικών μέτρων και κατά του αιτήματος της Ν.Δ. για εκλογές. Η βουλευτής της Ν.Δ. διέψευσε τη συνέντευξη, διευκρινίζοντας πως στηρίζει τις αποφάσεις του προέδρου της Ν.Δ. και ότι συντάσσεται με την κρατούσα θέση «τόσο εις ό,τι αφορά την αξιολόγηση όσο και για την ανάγκη εκλογών». Σε γραμμή συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων εμφανίστηκε χθες ο Γιώργος Βλάχος, ευθυγραμμιζόμενος, πάντως, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές και δεν συνδέεται με την παρούσα αξιολόγηση».

Η σκληρή γραμμή θα τηρηθεί κατά κεραία τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup. Οι τόνοι θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτευσης και, πάντως, θα κλιμακωθούν εφόσον διαφανεί ότι χάνεται και ο Μάρτιος. Παρά κάποιες παρασκηνιακές γκρίνιες για την ανάγκη αναπροσαρμογής της στρατηγικής της Ν.Δ. εφόσον υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες εκτιμούν πως ουδείς θα τολμήσει να διαταράξει την εσωκομματική γαλήνη την ώρα που η Ν.Δ. έχει εδραιώσει ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα. Οπως το έθετε κορυφαίο στέλεχος, «οι γκρίνιες είναι διαχειρίσιμες και δεν είναι εντάσεως, αφού το σκηνικό ευνοεί τον Κυριάκο. Δεν μπαίνεις σε τζάμπα καβγάδες όταν έχεις αέρα στα πανιά σου».

Σε αυτήν τη λογική η Πειραιώς έκλεισε διακριτικά το θέμα Μεϊμαράκη. Και αυτό, παρότι οι πληροφορίες επιμένουν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. έφτασε ένα βήμα από τη διαγραφή του. Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. αμφισβητεί ευθέως τη γραμμή και τη στρατηγική της κομματικής ηγεσίας. Ωστόσο, επικράτησε η ψυχραιμία. Οχι μόνο προκειμένου να μην ηρωοποιηθεί ο κ. Μεϊμαράκης για τη διαφορετική άποψη που (ξανα)εξέφρασε, ούτε επειδή υπήρξε ο τελικός διεκδικητής της ηγεσίας της Ν.Δ. μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο. Ο τρίτος όροφος της Πειραιώς επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους για να μην κάνει δώρο μια εσωκομματική κρίση σε μια κυβέρνηση που παραπαίει. Η Πειραιώς έσβησε τη φωτιά. Μάλιστα, παρότι αρκετά «γαλάζια» στελέχη έσπευδαν να συμπεράνουν ότι η παρέμβαση Μεϊμαράκη ενδέχεται να ήταν υποβολιμαία από τον Κώστα Καραμανλή, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς δεν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση, που φαίνεται να εκπορεύεται από την προσπάθεια «αγιοποίησης» του πρώην πρωθυπουργού η οποία επιχειρείται το τελευταίο διάστημα.

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες

Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες αποτέλεσε και η «καρατόμηση» του Γιώργου Κασαπίδη από τη θέση του τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής προ ημερών.

Η δυσφορία του προέδρου της Ν.Δ. δεν προκλήθηκε μόνο από το γεγονός ότι ο βουλευτής Κοζάνης «σήκωσε» το ζήτημα της προστασίας της φέτας και την υπερψήφιση της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.- Καναδά από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. ενάντια στην κομματική γραμμή, ούτε επειδή ήταν ο υποκινητής των γαλάζιων υπογραφών της ερώτησης για το «τάμα του Εθνους».

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δέχεται τη διαφορετική άποψη. Αυτό που δεν δέχεται είναι το κηλίδωμα της νέας φυσιογνωμίας που προσδίδει στη Ν.Δ., ενός κόμματος προσαρμοσμένου στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανοικτού στον κόσμο και στην αγορά. Τούτων δοθέντων, τυχαία δεν ήταν ούτε η ανακοίνωση ότι η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της «διαχρονικά υποστηρίζουν την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού», με την επισήμανση ότι αυτός πρέπει να λειτουργεί σε πλαίσιο σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων. Αφορμή η «προειδοποιητική» συγκέντρωση διαμαρτυρίας οδηγών ταξί έξω από τα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς για τις δηλώσεις στελεχών της υπέρ της λειτουργίας της πλατφόρμας Uber στην Ελλάδα. Μπροστάρης τους ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή