Ποιο ρόλο θέλει να παίξει το ΔΝΤ

Ποιο ρόλο θέλει να παίξει το ΔΝΤ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ρόλο θέλει επιτέλους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα; Η ερώτηση τίθεται και ξανατίθεται, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σκληρή και επιφυλακτική στάση των στελεχών του κατά την τρέχουσα αξιολόγηση, με τις πρόσφατες θετικές δημόσιες δηλώσεις της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ να ξεθωριάζουν. Οι διαβεβαιώσεις της μετά τη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο είχε θεωρηθεί ότι ανοίγουν τον δρόμο για έναν συμβιβασμό που μπορεί να επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, σύμφωνα με αυτές, το Ταμείο παραμένει πρόθυμο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και μάλιστα με χρηματοδότηση.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ταμείου Τζέρι Ράις, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο τελευταίο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και μετά να ακολουθήσει συμφωνία για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοσθούν αργότερα.

Δεν θα «ταράξει το καράβι»

Τα στελέχη του ΔΝΤ δεν τοποθετούνται επισήμως όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση στην Αθήνα, ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος θεωρεί ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να αναλάβει μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα με επιπλέον χρηματοδότηση. Προβλέπει όμως ότι δεν πρόκειται να «ταράξει το καράβι» πριν από τις γερμανικές εκλογές, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του, που εκτιμά ότι δεν είναι άλλες από το να παραμείνει μόνον ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος αισιοδοξεί ότι μετά το τέλος των εκλογικών αναμετρήσεων οι συνθήκες στην Ευρώπη θα είναι καλύτερες, ώστε να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας το έργο της εποπτείας του προγράμματος από το ΔΝΤ – εφόσον βέβαια δεν έχουν κερδίσει οι εθνικιστές σε Ολλανδία και Γαλλία και η Γερμανία παραμένει πολιτικά σταθερή.

Βασικό «αγκάθι» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούνται από την Ελλάδα από το 2018 και μετά, με το ΔΝΤ να μιλάει για το 1,5% του ΑΕΠ και τους Γερμανούς να επιμένουν στο 3,5%. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ταμείο, υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών σε λιγότερο φιλόδοξα πλεονάσματα και για λιγότερο διάστημα από τη δεκαετία που αρχικά είχε ζητήσει ο κ. Σόιμπλε – αυτό, όμως, μένει να επιβεβαιωθεί από τη Γερμανία.

Το δεύτερο «αγκάθι» είναι η δέσμευση που ζητάει το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt ανέφερε ότι η κυρία Μέρκελ εμφανίσθηκε θετική στην παράταση των λήξεων των ευρωπαϊκών δανείων, αλλά όχι και στη μείωση των επιτοκίων τους σε χαμηλά σταθερά επίπεδα, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο συνιστά μεταβίβαση πόρων εντός της Ε.Ε. Ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου, μια τέτοια παραχώρηση δεν είναι πολιτικά εύκολη για την κυρία Μέρκελ, με αποτέλεσμα να επικρατούν οι αναλύσεις που δεν βλέπουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος, άρα και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση, πριν από τη γερμανική αναμέτρηση. Προς αυτό συντείνουν και οι πληροφορίες ότι η κυρία Μέρκελ ενθαρρύνει την ΕΚΤ να βάλει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση ακόμη και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση.

Ωστόσο, άλλη πηγή της «Κ» δεν αποκλείει συμφωνία σε δόσεις, πρώτα για την αξιολόγηση και στη συνέχεια για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων του χρέους, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνει και το γεγονός ότι η κυρία Λαγκάρντ δεν ζητάει να προσδιορισθεί από τώρα πόση ακόμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα χρειασθεί, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική τηλεόραση, «αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή