Η επόμενη μέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η επόμενη μέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάχυτο προβληματισμό για την πορεία της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, εξέπεμψαν σε ομιλίες και συζητήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του δεύτερου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κορυφαίοι Ελληνες και ξένοι πολιτικοί, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι. Εξέτασαν σε βάθος το πολυσύνθετο σκηνικό που δημιουργείται σε περιφερειακό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και το συμπέρασμα που αβίαστα προέκυψε είναι ότι οι εξελίξεις δεν προσφέρονται για απλουστευτικές ερμηνείες και εξηγήσεις.

Ασκήθηκε κριτική για επιλογές των σημερινών ηγεσιών της Ευρώπης, αλλά και προηγουμένων, και κατατέθηκαν προτάσεις για το αύριο, τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό και το κοινωνικό πεδίο. Υπήρξε φυσικά κριτική και για τις δράσεις ελληνικών κυβερνήσεων, του παρόντος και του παρελθόντος, που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Στον όλο προβληματισμό συμμετείχαν με τις παρεμβάσεις τους, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης –εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέχρι τις 20 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι θα εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα επανακαθοριστούν τα πλεονάσματα μετά το 2018–, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και σημαντικοί ξένοι παράγοντες, μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, ο οποίος εκτίμησε ότι η κρίση δεν προκλήθηκε από τον Νότο αλλά από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Παράλληλα, καθώς το φόρουμ φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε χώρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών πανευρωπαϊκού επιπέδου, συζητήθηκαν σε βάθος οι εξελίξεις που επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία της Γηραιάς Ηπείρου, όπως το Brexit, και στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν προτάσεις και ιδέες για την αναδιαμόρφωση ή ακόμη και την αναγέννηση της Ευρώπης.

Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος της Αμερικής μετά την εκλογή Τραμπ και τι σημαίνει η αλλαγή προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τις διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες, αλλά και τη στάση της υπερδύναμης σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, όπου μετά τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων αερίου η γεωστρατηγική ανάλυση περιλαμβάνει και τις προοπτικές που διανοίγονται στον ενεργειακό τομέα.

Θεματικές ενότητες

Αλλες θεματικές ενότητες αφορούσαν την ομογένεια και τη σχέση της με την Ελλάδα, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την οικονομική ανάπτυξη, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την ελάφρυνση του χρέους, την ανισότητα που χαρακτηρίζει και ουσιαστικά αποδυναμώνει την παγκοσμιοποίηση, τις δημοκρατικές αξίες και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την καινοτομία, αλλά και ειδικότερα ζητήματα που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, αλλά και η δημογραφική κρίση.

Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος άσκησε κριτική στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δημιουργήθηκε για να αποκτήσει η Ευρωζώνη το δικό της τρόπον τινά ΔΝΤ, αλλά στην πράξη αυτό δεν συνέβη, επέκρινε τη θεσμική δομή του Eurogroup λέγοντας ότι ασκεί αρμοδιότητες τεράστιας σημασίας, χωρίς αυτές να απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, και αφού υπογράμμισε ότι οι μηχανισμοί της Ε.Ε. δεν ανταποκρίνονται στο όραμα των ιδρυτών της, προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάλυσης της Ενωσης και περιέγραψε ως μόνη λύση την εμβάθυνση της λειτουργίας και περαιτέρω ενοποίησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή