Απομονωμένη η Πολωνία στην προσπάθεια να διώξει τον Τουσκ από την ΕΕ

Απομονωμένη η Πολωνία στην προσπάθεια να διώξει τον Τουσκ από την ΕΕ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομονωμένη μένει η Πολωνία στην αιφνιδιαστική προσπάθειά της να εκδιώξει τον πρώην πρωθυπουργό της Ντόναλντ Τουσκ από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Βαρσοβία ανακοίνωσε ξαφνικά την Κυριακή ότι προτείνει επισήμως τον ευρωβουλευτή της Γιάτζεκ Σαριγιούζ-Βόλσκι για την προεδρία του Συμβουλίου, πέντε μόλις ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής, όπου ο κ. Τουσκ αναμενόταν να είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της πολωνικής κυβέρνησης να υπονομεύσει τον πρώην πρωθυπουργό, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. φαίνεται πως παραμένουν ακλόνητα υπέρ της επανεκλογής του κ. Τουσκ για δεύτερη συναπτή θητεία 30 μηνών σε ένα από τα κορυφαία κοινοτικά αξιώματα.

Η απομόνωση της Πολωνίας έγινε εμφανής σήμερα Δευτέρα, όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου τόσο ο κ. Τουσκ όσο και κ. Σαριγιούζ-Βόλσκι είναι μέλη, απομάκρυνε τον τελευταίο από τη θέση του αντιπροέδρου του. Η παράταξη, που έχει τις περισσότερες έδρες στην Ευρωβουλή, κατέστησε σαφές πως στηρίζει πλήρως τον κ. Τουσκ.

Η εικόνα της μηδενικής στήριξης συνεχίστηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών δεν φαίνεται να κέρδισε τη στήριξη των εταίρων.

Η υποψηφιότητα του Σαριγιούζ-Βόλσκι φαίνεται πως πηγάζει αμιγώς από τις έριδες στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Πολωνίας, και συγκεκριμένα την αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Τουσκ και τον επικεφαλής του συντηρητικού νυν κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Καντζίνσκι.

Ο κ. Καντζίνσκι έχει αφήσει πολλές φορές να εννοηθεί ότι ο πολιτικός του αντίπαλος μπορεί να δικαστεί για τα πεπραγμένα της πρωθυπουργίας του. Είναι επίσης γνωστό ότι ο κ. Καντζίνσκι θεωρεί τον κ. Τουσκ ηθικά υπεύθυνο για τον θάνατο του δίδυμου αδελφού του, Λεχ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2010 σε αεροπορικό ταξίδι προς τη Ρωσία ενώ ο κ. Τουσκ ήταν πρωθυπουργός.

Ο ευρωβουλευτής Σαριγιούζ-Βόλσκι δεν έχει ποτέ υπηρετήσει σε ανώτατο κυβερνητικό αξίωμα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ο κ. Τουσκ είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ε.Ε. έχει συγκρουστεί σκληρά με την κυβέρνηση του κόμματος Καντζίνσκι, με αφορμή την προσπάθεια της Βαρσοβίας να αυξήσει τον έλεγχό της στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και το συνταγματικό δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή