Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα»

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ηχηρό «όχι» στα επικείμενα μέτρα –και στα αντίμετρα, με όποιο μανδύα κι αν αυτά παρουσιαστούν από μια κυβέρνηση που «κάνει το άσπρο μαύρο»– επανέλαβε και ενώπιον των στελεχών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή «δικαιώνεται από τις εξελίξεις» και παραμένει ψηλά στην ατζέντα του, καθώς όσο περισσότερο μένει η παρούσα κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που προκαλείται στη χώρα.

«Τα πανηγύρια της 20ής Φεβρουαρίου τελείωσαν. Αποδείχτηκαν ψεύτικα και αποτελούν εμπαιγμό του ελληνικού λαού», σχολίασε για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέτοντας το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της παρέμβασής του. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ενώπιον του σκιώδους «υπουργικού» που συγκάλεσε χθες στην Πειραιώς με τη συμμετοχή των γαλάζιων τομεαρχών και των αντιπροέδρων του κόμματος ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη φυγή της χώρας προς τα εμπρός και πρόσθεσε ότι ο χρόνος μπορεί να δουλεύει υπέρ της Ν.Δ., ταυτόχρονα όμως δουλεύει εις βάρος της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι να ζητούνται από τη χώρα «υπερβολικά» πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία ξεπερνούν τον ορίζοντα υλοποίησης του προγράμματος, ενώ η χώρα, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ., οδηγείται σε τέταρτο μνημόνιο «από την πίσω πόρτα».

Τα επικείμενα μέτρα, τα «μέτρα Τσίπρα» η Ν.Δ. δεν πρόκειται να τα ψηφίσει, υπογράμμισε και πάλι ο κ. Μητσοτάκης. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος, καθώς πάγια θέση του προέδρου της Ν.Δ. είναι ότι πρόκειται για τον λογαριασμό της κωλυσιεργίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης. «Πριν από λίγους μήνες κανένας δεν τα ζητούσε. Και σε λίγους μήνες θα ζητούν περισσότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά, αρνούμενος να μπει στη λογική διαχωρισμού «καλών» και «κακών» μέτρων. Απευθυνόμενος προφανώς σε όσους θεωρούν ότι η Ν.Δ. πρέπει να κινηθεί με βάση τη λογική του «ώριμου φρούτου», ώστε να αναλάβει την εξουσία όταν ο κ. Τσίπρας θα έχει κάνει τη «βρώμικη δουλειά», μίλησε για «παράδοξο» που δεν θα συνιστούσε στάση εθνικής ευθύνης και το οποίο «δεν ταιριάζει στην ιστορία της μεγάλης μας παράταξης».

Η εισήγηση του κ. Μητσοτάκη ήταν και η μόνη από πλευράς ευρύτερης στρατηγικής που διατυπώθηκε στη διάρκειας τρεισήμισι ωρών συνεδρίαση.

Αυτή, άλλωστε, είχε ακόμη στόχο να χαράξει τον «οδικό χάρτη» για τα κυριότερα μέτωπα της αντιπολιτευτικής τακτικής της Ν.Δ. από δω και στο εξής. Το σκιώδες «υπουργικό» σαν το χθεσινό, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκοπεύει να το συγκαλεί δύο φορές τον μήνα. Τόσο προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της αντιπολιτευτικής τακτικής ανά πεδίο, όσο και ώστε να μην αφήνονται περιθώρια εφησυχασμού στους τομεάρχες. Τούτων δοθέντων, τα μέτωπα της οικονομίας, της ανάπτυξης, της υγείας και της εξωτερικής πολιτικής βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της χθεσινής συνεδρίασης και σχετικές εισηγήσεις παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλη Οικονόμου και Γιώργο Κουμουτσάκο – ο τελευταίος για τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Στο τελευταίο μέτωπο, η Πειραιώς αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων. Η ενημέρωση για την τουρκική επιθετικότητα, άλλωστε, είναι ο βασικός στόχος της σημερινής συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τους πρέσβεις των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προειδοποίηση σε διαφωνούντες ότι «θα μείνουν πίσω»

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον «πιο ανεύθυνο και αδίστακτο δημαγωγό που έχει γνωρίσει η χώρα», ο οποίος δεν δικαιούται να κάνει «μαθήματα πατριωτισμού». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκιαγράφησε τα μελανά χρώματα της εικόνας μιας κυβέρνησης, βασική τακτική της οποίας είναι ο διχασμός, η πόλωση και οι ύβρεις προς τον αντίπαλο, ώστε –απευθυνόμενος εντός και εκτός του κόμματός του– να υπενθυμίσει τους λόγους για τους οποίους η Ν.Δ. δεν μπορεί να γίνει συνένοχη της κυβέρνησης: «Δεν θα γίνουμε δεκανίκι του κ. Τσίπρα. Και δεν θα νομιμοποιήσουμε μια απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών, όπου τα αρνητικά μέτρα θα καταβάλλονται επιτόπου, οι ελαφρύνσεις θα είναι υπό προϋποθέσεις και όλα αυτά θα εμφανίζονται με έναν μαγικό τρόπο ως ισοδύναμα… Δεν θα γίνουμε μέρος ενός θεάτρου του παραλόγου που ανεβάζει η κυβέρνηση, προσπαθώντας για άλλη μία φορά να κάνει το μαύρο άσπρο». Θύμισε δε δηκτικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας επαίρεται για τη σταθερότητα της πλειοψηφίας του και τον κάλεσε να πορευθεί με τους βουλευτές του και τον «καθ’ όλα πρόθυμο κυβερνητικό του εταίρο». Και απευθυνόμενος σε τυχόν εσωκομματικούς «αντάρτες» –στον απόηχο των δηλώσεων του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της υπόθεσης της Κατερίνας Παπακώστα, που παραλίγο να διαγραφεί το περασμένο Σάββατο– τόνισε ότι «όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει, ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τη σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα, θα μείνει πίσω». Με αυτό τον ευφημισμό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. όρισε τη δική του κόκκινη γραμμή για τη στάση των στελεχών του και τις συνέπειες που θα υποστούν όσοι την υπερβούν.  Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση πως «όλα τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και θα συμπορευθούν στον αγώνα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή