Αναστασιάδης: Απογοητευτική η στάση της Άγκυρας για το Κυπριακό

Αναστασιάδης: Απογοητευτική η στάση της Άγκυρας για το Κυπριακό

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H επιρροή που ασκεί η Αγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού είτε και της οικονομικής εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που θα πρέπει να πω προκαλεί απογοήτευση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μην κρύβοντας και την προσωπική απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας στο Σκάι και τον Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Αναστασιάδης επιχείρησε να βάλει τέλος στα σενάρια για διαφορές μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά… είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση – όταν λέω ελληνική κυβέρνηση, δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργό, εννοώ και τον κ. Κοτζιά. Μπορεί οι αντιδράσεις του κ. Κοτζιά κάποια στιγμή να αναδύουν ή να δείχνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που τάχα τοποθετείται διαφορετικά, το αντίθετο. Υπήρξε πάντα αγαστή συνεργασία, στενότατη συνεργασία με κοινή αντίληψη πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, με πραγματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα»», διευκρίνισε.

Για το εάν ήταν λάθος η απόφαση της Κυπριακής βουλής για το «ενωτικό δημοψήφισμα» ο Κύπριος ηγέτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το χειρισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς, υπογραμμίζοντας – σε κάθε περίπτωση – ότι η πλευρά Ακιντζί αναζητούσε προφάσεις προκειμένου να σταματήσει τις συζητήσεις. Για το εάν πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν «έβαλε φρένο» στον Ακιντζί ο Κύπριος ηγέτης σημείωσε ότι: «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν λέω αν είναι ο κ. Ερντογάν ή το βαθύ Κράτος ή ποιος, αλλά ξέρω ότι η πολιτική της Άγκυρας ήταν εκείνη, η οποία οδήγησε εις το σημερινό αδιέξοδο χωρίς να αποκλείω και ενδεχόμενη υποχώρηση σε φωνές, στις αρνητικές φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.»

Για το Αιγαίο

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε και την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αιγαίο. «Θα έπρεπε να ήμουν εκτός πραγματικότητας αν δεν με ανησυχούσε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό, πολλά είναι τα γεγονότα που μπορεί να συμβούν είτε στην περιοχή είτε στην Τουρκία είτε στο Αιγαίο· και εύχομαι να μείνει απλώς μια προσπάθεια τόνωσης ή συσπείρωσης του εσωτερικού μετώπου της Τουρκίας προκειμένου να πετύχει τους στόχους του ο κ. Ερντογάν. Είναι πάντοτε επικίνδυνες ανάλογες συμπεριφορές διότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς μπορεί να αντιδράσει τη δοσμένη στιγμή εκείνος που χειρίζεται κάποια οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.

Για το εάν τον φοβίζει η περίοδος από τώρα έως το Τουρκικό δημοψήφισμα

«Με ανησυχεί περισσότερο όχι για το Κυπριακό, για τυχόν θερμό επεισόδιο. Δηλαδή η προσπάθεια είναι να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που επιδίωκε ο κ. Ερντογάν. Είναι πολύ επικίνδυνο και για την ίδια την Τουρκία, η οποία οικονομικά παρουσιάζει μια κάμψη, προβλήματα σημαντικά. Η τρομοκρατία δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα, -και γενικότερα, μετά το δημοψήφισμα υπάρχει μια αποσταθεροποίηση. Δηλαδή, ναι μεν φαίνεται ισχυρός ο Ερντογάν, ελέγχει την κατάσταση, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, τι μπορεί να συμβεί γιατί από την αντίδραση στο εσωτερικό, είτε στο στράτευμα είτε οπουδήποτε αλλού. Αλλά ας απευχόμαστε τις επικίνδυνες εξελίξεις και ας αποφύγουμε τις εκτιμήσεις.»

Για το πόσο κοντά φτάσαμε σε μια λύση σε αυτό το γύρο των συνομιλιών

«Οφείλω να πω ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στα τέσσερα τουλάχιστον κεφάλαια χωρίς να αποκλείω και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο εδαφικό, με την έννοια της κατάθεσης χάρτη για πρώτη φορά από τουρκοκυπριακής πλευράς (…) Όμως οφείλω να πω ότι εάν ακολουθείτο η πορεία της προόδου που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους 18 -θα έλεγα- μήνες, και δεν παρεμβάλλοντο από την Τουρκία αξιώσεις οι οποίες δεν είναι προς όφελος των Κυπρίων, -είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων ιδιαίτερα-, αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, πιστεύω ότι δεν υπήρχε σημαντική απόκλιση ή -αν θέλετε- δημιουργείτο η βάσιμη ελπίδα για να καταλήξουμε.»

Δημοψήφισμα και εναλλασσόμενη Προεδρία

Ο κ. Αναστασιάδης σχετικά με το εάν βλέπει ένα νέο «όχι» σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα διευκρίνησε ότι δεν θα το απέκλειε. «Εάν ιδιαίτερα επικρατούσε ο λαϊκισμός ή αν αναδεικνύειντο κάποια στοιχεία τα οποία θα εκρίνοντο ως αρνητικά ή θα μεγιστοποιείτο ο κίνδυνος από κάποιον συμβιβασμό που μπορεί να επιτύχεις. Όπως έχουμε φτάσει σήμερα, ξέρετε στα δημοψηφίσματα κατά κανόνα επικρατεί το «όχι» και όχι το «ναι». Είναι πάντα ένας κίνδυνος. Αλλά πιστεύω ότι είναι ώριμος ο κυπριακός λαός εάν εδίδετο μία λύση που θα καθησύχαζε τις ανησυχίες του, είμαι βέβαιος ότι μέσα από σωστή διαφώτιση, μέσα από έναν ελεύθερο διάλογο, χωρίς να υπάρχουν στιγματισμοί και διχασμός, μακριά από φανατισμό πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε.»

 

Σχετικά με το εάν έχει συζητηθεί το θέμα της εναλλασσόμενης Προεδρίας απάντησε  ότι δεν έχει συμφωνηθεί, γι’ αυτό και εξάλλου επιμένει ο κ. Ακιντζί να το εγείρει ακόμη και τώρα με τις διαφορές, είναι κάτι το οποίο θα εσυζητείτο εις στην πορεία, εις στα κεφαλαιώδη ζητήματα και συνεπώς δεν έγινε ποτέ ουσιαστική συζήτηση, είχε αποκλειστεί, εθεωρήθηκε εκ των θεμάτων που θα θα πρέπει να μείνουν στο τέλος. Η θέση μας παρέμενε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία ανάλογη αξίωση, χωρίς να ληφθούν τέτοια μέτρα που να διασφαλίζουν λειτουργικότητα του Κράτους και αν μη τι άλλο ένα στοιχειώδες αίσθημα ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, η εναλλαγή στην Προεδρία να προκαλέσει προβλήματα ή να εντείνει ανησυχίες που ευλόγως διατηρούν οι Ελληνοκύπριοι.

Αποχώρηση στρατευμάτων

«Και αν το θέλαμε, είναι και από πλευράς πρακτικής αδύναμη η αποχώρηση. Αλλά εκείνο που θέταμε ήταν ότι την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης να φύγει ένα σημαντικό ποσοστό των στρατευμάτων και οι υπόλοιποι σταδιακά με τακτό χρονικό διάστημα πάντα, σε σύντομο χρόνο, έτσι ώστε να τερματιστεί κάποια στιγμή οριστικά αυτό το απαράδεκτο καθεστώς είτε των εγγυήσεων των θεματικών δικαιωμάτων της παρουσίας κατοχικού στρατού» επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας: «να φύγουν την ίδια μέρα, καταλαβαίνετε ότι και αδύνατο θα ήτο και θα εκρίνετο από πολλούς ως μη λογικό, αλλά επαναλαμβάνω η πρόταση ήταν από την πρώτη μέρα να φύγει το 75% τουλάχιστον ή περίπου τόσο και το υπόλοιπο εντός τακτής προθεσμίας με μία ροή αποχώρησης έτσι ώστε να φτάσουμε στην μέρα που θα απαλλασσόμασταν από την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή