Αναστασιάδης: Ευθύνες στην Τουρκία για Κυπριακό

Αναστασιάδης: Ευθύνες στην Τουρκία για Κυπριακό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τουρκία απέδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης την τελμάτωση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον Αλέξη Παπαχελά και στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. «H επιρροή που ασκεί η Αγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού είτε και της οικονομικής εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που θα πρέπει να πω προκαλεί απογοήτευση», είπε ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας παράλληλα και την προσωπική απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε και την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αιγαίο. «Θα έπρεπε να ήμουν εκτός πραγματικότητας αν δεν με ανησυχούσε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό, πολλά είναι τα γεγονότα που μπορεί να συμβούν είτε στην περιοχή είτε στην Τουρκία είτε στο Αιγαίο· και εύχομαι να μείνει απλώς μια προσπάθεια τόνωσης ή συσπείρωσης του εσωτερικού μετώπου της Τουρκίας προκειμένου να πετύχει τους στόχους του ο κ. Ερντογάν. Είναι πάντοτε επικίνδυνες ανάλογες συμπεριφορές διότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς μπορεί να αντιδράσει τη δοσμένη στιγμή εκείνος που χειρίζεται κάποια οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.

Διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία στο ζήτημα της εναλλασσόμενης προεδρίας, καθώς «δεν έγινε ποτέ ουσιαστική συζήτηση» επ’ αυτού. Ανέφερε, επιπλέον, ότι εξαρχής δεν ετέθη ζήτημα άμεσης αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. «Εκείνο που θέταμε ήταν ότι την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης πρέπει να φύγει ένα σημαντικό ποσοστό των στρατευμάτων και οι υπόλοιποι σταδιακά, με τακτό χρονικό διάστημα πάντα, σε σύντομο χρόνο, έτσι ώστε να τερματιστεί κάποια στιγμή οριστικά αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, είτε των εγγυήσεων είτε των θεματικών δικαιωμάτων της παρουσίας κατοχικού στρατού», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης. Επίσης, ανέφερε ότι πράγματι κάποια στιγμή οι Τούρκοι ζήτησαν κυρίαρχη βάση σε κυπριακό έδαφος, ωστόσο αυτό απερρίφθη άμεσα από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Διέψευσε, επίσης, ότι υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης και του Μον Πελερέν. «Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά, είτε στο Μον Πελερέν είτε αργότερα στη Γενεύη. Αντίθετα, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση – όταν λέω ελληνική κυβέρνηση, δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργό, εννοώ και τον κ. Κοτζιά», διευκρίνισε. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι και ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τον ενθάρρυνε τηλεφωνικά να εργαστεί για τη λύση.

Ως προς τη συζήτηση για την τροπολογία περί αναφοράς του «ενωτικού» δημοψηφίσματος στα σχολικά εγχειρίδια, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε μεν «σφάλμα» την ψήφισή της από τη Βουλή, επισήμανε δε ότι ήταν πρόφαση για τον κ. Ακιντζί, ώστε να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις. «Είναι ειλικρινά εντελώς αδικαιολόγητο», υπογράμμισε. Ο κ. Αναστασιάδης δεν απέκλεισε τα σενάρια προσάρτησης του βορείου τμήματος της Κύπρου, εφόσον οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Ως προς τις προγραμματισμένες έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε πως θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Προεδρικές εκλογές

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές του 2018, ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει. «Αυτήν την ώρα οι προτεραιότητές μου είναι άλλες», είπε. Και κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα κάνει προγραμματισμό για έπειτα από ένα χρόνο, διότι, όπως διερωτήθηκε, «ποια θα είναι τα αποτελέσματα; Θα παραμελήσεις ή θα υποκύψεις εις τις διάφορες αξιώσεις για να είσαι αρεστός· με αποτέλεσμα, δεν θα είσαι ωφέλιμος, κι εγώ θέλω να είμαι ωφέλιμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή