Διπλό μήνυμα προς την Αγκυρα από την Ψέριμο

Διπλό μήνυμα προς την Αγκυρα από την Ψέριμο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό μήνυμα προς την Αγκυρα απηύθυνε από την ακριτική Ψέριμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: από τη μια, μήνυμα «ειλικρινούς φιλίας, καλής γειτονίας, συμπόρευσης σε δύσκολους καιρούς» και κάλεσμα «μέσω της Ελλάδας να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο». Και από την άλλη, σαφή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα υπερασπισθεί την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της «σεβόμενη και εφαρμόζοντας το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Από το φυλάκιο της Ψερίμου, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης – την αμφισβήτηση της οποίας χαρακτήρισε «αδιανόητη», ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων είναι πλήρης, «δίχως ουδεμία εξαίρεση» και ότι εκεί, αλλά και σε όλο το Αιγαίο «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, όπως ορισμένοι επινοούν από άγνοια και, πολύ περισσότερο, από δόλο».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Καλύμνου, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι το καθεστώς αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων πρέπει να ερμηνεύεται και υπό το φως της από μέρους της Ελλάδας άσκησης του δικαιώματος «προληπτικής άμυνας» έναντι της Τουρκίας. Η Ελλάδα, τόνισε, «στο πλαίσιο της πλήρους κυριαρχίας της επί των Δωδεκανήσων, έχει όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο, πλήρη διακριτική ευχέρεια να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της αμυντικής θωράκισής της». Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως «και το απέδειξε και πρόσφατα με τη στάση της υπέρ της νομίμως εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης και εναντίον των αφρόνων πραξικοπηματιών την ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή