Αλλαγή ατζέντας μέσω Συντάγματος

Αλλαγή ατζέντας μέσω Συντάγματος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραπομπή σε ένα γερμανικό γνωμικό που αναφέρει ότι «μια δουλειά απαιτεί τόσο χρόνο όσο έχεις μπροστά σου», στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος απαντούν στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση διατηρεί την αισιοδοξία της όσον αφορά τις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Βεβαίως, οι μεγάλες αποκλίσεις που αποτυπώθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επιβάλλουν χαμηλούς τόνους· και στην κυβέρνηση, έχοντας εγκαταλείψει τις σχεδόν θριαμβευτικές διατυπώσεις την επαύριον του προηγούμενου Eurogroup, έκαναν χθες αναφορά σε «πορεία συγκλίσεων σε μια σειρά από θέματα, η οποία διεφάνη στις διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων και αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας», και σε διαμόρφωση «κοινού εδάφους», που κατ’ αρχήν επέτρεψε την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων σε ανώτερο επίπεδο χθες, χωρίς, ωστόσο, αυτό να προεξοφλεί και οριστική θετική έκβαση.

Συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν ότι, για να κλείσει η διαπραγμάτευση, το ζητούμενο είναι να βρεθεί η πολιτική ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και στις δυνατότητες παραχωρήσεων της κυβέρνησης. Ιδιαίτερη σημασία εξακολουθεί να δίνει το Μαξίμου στη δέσμη των θετικών μέτρων, των «αντισταθμιστικών» που διεκδικεί, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί πολιτικά τη συμφωνία χωρίς κραδασμούς σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αναφορικά με τη μετάβαση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, αύριο και μεθαύριο, από το επιτελείο του αναφέρουν ότι όλα είναι ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, η θέση χθες ήταν ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να πάει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο. Το πλαίσιο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) είναι σαφές». Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται μάλλον αποστασιοποιημένος από διεργασίες που αφορούν τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης.

Ετσι, ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες την έναρξη της ευρείας δημόσιας διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάνοντας λόγο για «πρωτοβουλία για έναν ουσιαστικό διάλογο» με αντικείμενο αυτό που περιέγραψε ως «επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας». Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας www.syntagma-dialogos.gov.gr, να ενημερωθούν για τις ενότητες που περιλαμβάνονται στη διαβούλευση και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Οι έξι ενότητες αφορούν τη θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, τους θεσμούς διαφάνειας, λογοδοσίας και άμεσης δημοκρατίας, τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, το κράτος δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες, τις συλλογικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα και, τέλος, τα κοινά, το περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο και τον πολιτισμό. Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι οι απόψεις που θα κατατεθούν δεν θα είναι δεσμευτικές για τις αποφάσεις που θα λάβει η Βουλή. Παράλληλα, θα οργανωθεί δημόσιος διάλογος και σε επίπεδο δήμων και περιφερειών.

Aντιδράσεις κομμάτων

Η Δημ. Συμπαράταξη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εξαγγέλλει «διαδικασίες παράτυπες, εξωθεσμικές, ακολουθώντας τις χειρότερες πρακτικές σκοτεινών χρόνων της πολιτικής μας ιστορίας». Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «διαδικασίες “δήθεν” λαϊκής συμμετοχής». Το Ποτάμι κάλεσε τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση να αντιληφθούν ότι «η συνταγματική αναθεώρηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και όχι επικοινωνιακό παιχνίδι στα χέρια τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή