Ενημέρωση πρέσβεων Ε.Ε. από Κυριάκο Μητσοτάκη

Ενημέρωση πρέσβεων Ε.Ε. από Κυριάκο Μητσοτάκη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει την ατζέντα ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά τα μηνύματα που απηύθυνε στο εσωκομματικό μέτωπο ότι δεν θα επιτρέψει κρίση εσωστρέφειας στη Ν.Δ. Η εξωτερική πολιτική και τα ανοικτά ευρωπαϊκά μέτωπα βρέθηκαν χθες στο μενού του πρωινού του προέδρου της Ν.Δ. με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε., ιδανικό ακροατήριο προκειμένου να εκφράσει τον προβληματισμό του για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και να διαμηνύσει ότι χρειάζεται ψυχραιμία, ώστε η Αθήνα να μην παρασυρθεί. Η επισήμανση προφανώς δεν απευθύνεται μόνο στη γειτονική χώρα, αλλά και στην κυβέρνηση (και κυρίως στον υπουργό Αμυνας) για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διεξάγονται τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει με τρόπο νηφάλιο, αλλά και αυστηρό. Να μην παρασυρθεί από την κλιμάκωση που φαίνεται να επιδιώκει η Αγκυρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Φαρμακονήσι, κατόπιν του οποίου σε ειδική σύσκεψη που είχε συγκαλέσει στην Πειραιώς είχε εκφράσει την ανησυχία του και είχε αποφασίσει να αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης συμμάχων και εταίρων για τις ελληνικές θέσεις. Με τη χθεσινή συνάντηση με τους πρέσβεις, ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε και επισήμως την εκστρατεία ενημέρωσης για το Αιγαίο (και για την κατάσταση στα Βαλκάνια), αποστολή που θα συνεχίσει και στην επίσκεψη που θα κάνει με αφορμή τη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Εκεί, εξάλλου, θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την ύπατη εκπρόσωπο της Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Το ραντεβού του προέδρου της Ν.Δ. με τους πρέσβεις –το οποίο αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι θα καθιερωθεί με συχνότητα επανάληψης ανά εξάμηνο– είχε ακόμη στόχευση να λειτουργήσει ως ένα ευρύτερο tour d’horizon του κ. Μητσοτάκη στην τρέχουσα ευρωπαϊκή και ελληνική επικαιρότητα. Η ανησυχία για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ήταν η αφορμή ώστε να συζητηθούν και θέματα όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια –η σχετική εισήγηση του Γιώργου Κουμουτσάκου αιφνιδίασε θετικά τους πρέσβεις των βαλκανικών χωρών–, η «Λευκή Βίβλος» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και φυσικά η πορεία της αξιολόγησης. «Δέσμευσή μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας να μένουν πίσω», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα της ασφάλειας και φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, ως βασικού πυλώνα για το μέλλον της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκμεταλλεύθηκε την παρουσία του ευρωπαϊκού ακροατηρίου για να επαναλάβει τις βασικές πτυχές του προγράμματός του: μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναπτυξιακό σχέδιο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την αδυναμία της να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δανειστών που προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις. Επανέλαβε την ανησυχία του ότι χάνεται και το ορόσημο της 20ής Μαρτίου και σε αυστηρό τόνο επεσήμανε: «Δημιουργεί, πάντως, προβληματισμό το γεγονός ότι οι πιστωτές ζητούν μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Στο μυαλό μας, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το 2018 αποτελούν τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο της συνταγματικής αναθεώρησης, η Πειραιώς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως επιχειρεί να συγκαλύψει τα λάθη στην οικονομία και ότι παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα και τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή