Εκδοση δύο NAVTEX από υδρογραφικές αρχές της γείτονος

Εκδοση δύο NAVTEX από υδρογραφικές αρχές της γείτονος

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ενταγμένες στο πλαίσιο γενικότερης τακτικής προβολής της τουρκικής –εις βάρος της ελληνικής– αρμοδιότητας στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, σε ζητήματα ναυτιλιακής ασφαλείας, καθώς και Eρευνας-Διάσωσης (SAR) γίνονται αντιληπτές οι δύο χθεσινές Οδηγίες προς Nαυτιλλομένους (NAVTEX) που εξέδωσαν οι υδρογραφικές αρχές της γειτονικής χώρας. Στην πρώτη περίπτωση, η Τουρκία γνωστοποιεί (NAVTEX υπ’ αριθμόν 288/17) ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 16 και 17 Μαρτίου, σε μια περιοχή περίπου 12 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου. Ο χώρος που δεσμεύεται έχει περίμετρο τριών μιλίων (είναι, δηλαδή, περιορισμένος) και βρίσκεται σε διεθνή ύδατα.

Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η Τουρκία δεν ειδοποίησε, ως όφειλε, ποτέ τις ελληνικές αρχές, καθώς δεν αναγνωρίζει την αρμοδιότητά τους. Eπειτα από το περιστατικό της 17ης Φεβρουαρίου στο Φαρμακονήσι, οι ελληνικές αρχές είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες.

Η δεύτερη Οδηγία (289/17) εκδόθηκε από τον Σταθμό Σμύρνης της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας και μέσω αυτής γνωστοποιείται ότι από σήμερα έως και τις 18 Μαρτίου το ωκεανογραφικό πλοίο «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει έρευνες στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Η περιοχή στην οποία θα κινηθεί δεν έχει αποκαλυφθεί, ωστόσο τονίζεται ότι στην περίπτωση του Αιγαίου το «Πίρι Ρέις» θα πλεύσει σε «τουρκικά χωρικά ύδατα» και, έπειτα, σε «διεθνή ύδατα» στη Μεσόγειο. Σε όλες τις περιπτώσεις, δεσμεύεται ο χώρος και κατά το βύθισμα του πλοίου, κάτι που παγίως γίνεται στις περιπτώσεις ωκεανογραφικών ερευνών. Περιοχή στο βόρειο Αιγαίο (μεταξύ όρους Aθω και Λήμνου) όπου πλέει το «Τσεσμέ» έχουν ήδη δεσμεύσει οι Τούρκοι και ανανεώνουν την παρουσία τους εκεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεδομένου του κλίματος έντασης που υπήρξε τις προηγούμενες εβδομάδες στο Αιγαίο, στο ΓΕΕΘΑ και τα επιτελεία έχουν αποδυθεί σε μια σοβαρή προσπάθεια να διαχειριστούν επικοινωνιακά ψευδείς ή διογκωμένες πληροφορίες που συχνά διοχετεύονται στα ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΓΕΑ διέψευσε πληροφορίες περί παρενόχλησης του αεροσκάφους που προχθές μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο από τουρκικά μαχητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή