Νέα τουρκική πρόκληση: Οι δηλώσεις Παυλόπουλου δείχνουν άγνοια διεθνούς δικαίου

Νέα τουρκική πρόκληση: Οι δηλώσεις Παυλόπουλου δείχνουν άγνοια διεθνούς δικαίου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα, μετά και την απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις Παυλόπουλου από την Ψέριμο για το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται  την κυριαρχία της στο Αιγαίο.

Και ενώ το τουρκικό υπουργείο δηλώνει ικανοποίηση για την επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας για διατήρηση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του παρατηρεί «με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου».

Μέσω της ανακοίνωσης η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει ακόμα την πάγια θέση της για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, κάτι που ορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας να αντιδράσουμε στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι δικαίωμα μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου αλλά και χρέος μας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή». 

Αναφέρεται μάλιστα και στη συνθήκη των Παρισίων που όπως υποστηρίζει, «καθόρισε το στάτους του Αιγαίου» ενώ χαρακτηρίζει «θεμελιώδες δικαίωμα» της Τουρκίας να αντιτίθεται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Ψέριμο είχε δηλώσει πως η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία, αλλά είναι αποφασισμένη με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως -όπως το απέδειξε και προσφάτως με την στάση της υπέρ της νομίμως εκλεγμένης Τουρκικής Κυβέρνησης και εναντίον των αφρόνων πραξικοπηματιών- την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία και την ενεργό στήριξη της προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του -κυρίως δε με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη- καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε δηλώσει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή