Χαμηλό βαρομετρικό στο Μέγαρο Μαξίμου

Χαμηλό βαρομετρικό στο Μέγαρο Μαξίμου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιμάκωση της δυσαρέσκειας των πολιτών, που μεταφράζεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, έρχεται να προστεθεί στο δυσμενές περιβάλλον εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση και να το καταστήσει ακόμα πιο δύσβατο. Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, όπου, παρά τα δείγματα προόδου σε ορισμένα μέτωπα, στα κεντρικά ζητήματα οι διαφορές παραμένουν, η κυβερνητική ηγεσία συνεχίζει να αναζητεί τη φόρμουλα που θα μειώσει τους κραδασμούς σε βουλευτές και στελέχη και θα ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος από τις υποχωρήσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαψεύσεις, όλα δείχνουν ότι υπάρχει θέμα στις σχέσεις του Μαξίμου με τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος ήταν κατηγορηματικός, όταν ρωτήθηκε σχετικά (ΣΚΑΪ), ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στην οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2016. «Πώς είναι δυνατόν (σ.σ.: να γνωρίζει τα στοιχεία); Η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη αρχή, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της χωρίς να συζητά με την ελληνική κυβέρνηση». Οταν αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε τα στοιχεία, απάντησε: «Να ρωτήσετε τον υπουργό Οικονομικών. Δεν το ξέρω εγώ αυτό». Δεδομένης της προηγούμενης αναφοράς του ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν συνομιλεί με την κυβέρνηση, από την απάντηση του κ. Τζανακόπουλου για τον κ. Τσακαλώτο φάνηκε ως ο υπουργός Οικονομικών να μη λογίζεται μέλος της κυβέρνησης. Στον θόρυβο που ακολούθησε τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να απαντήσει με ανάρτηση στο Τwitter. «Μετά το αποτυχημένο “Τσίπρας vs Τσακαλώτος”, φαίνεται πως κάποιοι περνάνε στο sequel: “Τζανακόπουλος vs Τσακαλώτος”. Ούτε αυτό θα κόψει εισιτήρια». Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υποβαθμιστεί η σημασία της αρχικής δήλωσης δεν ακυρώνει το γεγονός ότι σταθερά το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να κινείται σε διαφορετικό πλαίσιο από την κυβερνητική ηγεσία. Ο ίδιος, άλλωστε, κατέστησε σαφές ότι δεν θα δεχθεί ρόλο «Ιφιγένειας» στη διαπραγμάτευση, μιλώντας για συλλογική ευθύνη. Κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι, σε αυτό το πλαίσιο, δύο τοποθετήσεις του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος στο θέμα του βαθμού υλοποίησης των προαπαιτουμένων είχε εμμέσως διατυπώσει δυσαρέσκεια για την επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, ενώ μόλις προχθές «έδειξε» το ΥΠΟΙΚ για το θέμα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης για βουλευτές και πολιτικά στελέχη.

Ο κ. Τσίπρας επιμένει στη στρατηγική προβολής μιας θετικής ατζέντας την οποία εσχάτως έχει υιοθετήσει ως αντιστάθμισμα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και προφανώς υπό την πίεση της μείωσης των προσωπικών δημοσκοπικών επιδόσεών του. Ετσι, χθες, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την εκδήλωση παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στον ομώνυμο δήμο, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτ. Μακεδονίας με φορείς της περιοχής. Εκεί, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων της περιοχής σε χρηματοδότηση. Πάντως, και στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο την επίσκεψη του πρωθυπουργού, οργανώθηκαν δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από συμβασιούχους ΟΤΑ και απολυμένους και δεν έλειψε η ένταση, την ώρα που στην Αθήνα σημειώνονταν επεισόδια στη διαμαρτυρία των αγροτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή