Τον Μάιο η συνολική συμφωνία

Τον Μάιο η συνολική συμφωνία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις διαπραγματεύσεις και την αισιοδοξία που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές, οι εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες παραμένουν ότι οι πιθανότητες να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup στις 20 Μαρτίου είναι ελάχιστες, ενώ η συνολική συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πιο πιθανή για το Εurogroup του Μαΐου.

Ευρωπαϊκή πηγή ξεκαθάριζε στην «Κ» πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) αν δεν κλείσουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, αντίθετα με όσα διαμήνυαν στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος και αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τις περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Για να γίνει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, χρειάζεται σίγουρα το «πράσινο φως» από το ΔΝΤ, το οποίο θα δοθεί μόνο αν νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η αρχική απόφαση ήταν οι συνομιλίες να λήξουν την περασμένη Δευτέρα, καθώς το ΔΝΤ θεωρούσε ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος που δικαιολογεί την παραμονή τους στην Αθήνα. Ομως μετά την προτροπή των εκπροσώπων της Ευρ. Επιτροπής για να συνεχιστούν οι συνομιλίες τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει μεγαλύτερη προθυμία για διαπραγμάτευση, τα σχέδια άλλαξαν. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι στόχος είναι να αποχωρήσουν οι θεσμοί από την Αθήνα με τη δέσμευση ότι θα επιστρέψουν μετά το Eurogroup στις 20 Μαρτίου και με μία λίστα πραγμάτων που πρέπει να γίνουν στο διάστημα που οι θεσμοί θα βρίσκονται στη βάση τους.

Τα βασικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση παραμένει και είναι το πότε θα επιβληθούν ο περικοπές των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, το 2019 ή το 2020. Τα μέτρα και τα αντίμετρα για μετά τη λήξη του προγράμματος έχουν λίγο πολύ συμφωνηθεί, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν υπάρξει τελική συμφωνία για τα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τότε «όλα θα συμφωνηθούν». Συγχρόνως πολύ δύσκολες είναι οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, με το ΔΝΤ να μην δέχεται τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές αλλά να ζητεί πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Ομως η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «αν όλα πάνε καλά» θα γίνει τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Εξαιτίας όμως της άτυπης φύσης του Εurogroup, στις 7 Απριλίου δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται για το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Δήλωση Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση για την «Ημέρα της Γυναίκας» αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος λέγοντας ότι για να συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα «το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο», καθιστώντας τους Ευρωπαίους υπεύθυνους. Η ίδια ανέφερε ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, φέρνοντας σαν παράδειγμα την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και τη μείωση των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή