Κυρ. Mητσοτάκης: Η Ελλάδα στον πυρήνα της Ε.Ε.

Κυρ. Mητσοτάκης: Η Ελλάδα στον πυρήνα της Ε.Ε.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μένουμε Ευρώπη. Για την ακρίβεια, μένουμε «στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ήταν το φιλοευρωπαϊκό στίγμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου συζητούνται οι μετά το Brexit προκλήσεις, με κύριο θέμα την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Την ίδια ώρα, ενημέρωσε συμμάχους και εταίρους για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί από την τουρκική κλιμάκωση, αλλά και ότι η Ενωση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη –από τη σύνοδο του ΕΛΚ– ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ εξέφρασε την άποψη πως στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων θα πρέπει να βρεθούν η διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας για τους νέους, καθώς και η ασφάλεια, η άμυνα και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Στόχος, άλλωστε, της χθεσινής επίσκεψής του στις Βρυξέλλες και των συναντήσεων –συνοδεία του Γ. Κουμουτσάκου– με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, αλλά και με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, ήταν η ενημέρωση για τις ελληνικές θέσεις και τους κινδύνους που ενέχει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο. «Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται εσωτερικοί λόγοι (σ.σ. το δημοψήφισμα στην Τουρκία) για να προκαλούνται ζητήματα σταθερότητας στην περιοχή», διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, προσθέτοντας ότι το τελευταίο που χρειάζονται η Ε.E., το ΝΑΤΟ και η περιοχή είναι μια ελληνοτουρκική κλιμάκωση στο Αιγαίο. Θύμισε δε ότι στη στρατηγική της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας υπάρχει ρήτρα για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών.

«Πυλώνας ασφάλειας»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σε επίπεδο δηλώσεων: «Τόνισα ότι υποχρέωση της πατρίδας μας είναι η νηφάλια αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή στάση. Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να παρασυρθεί από την κλιμάκωση, που όπως φαίνεται επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσει οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πάντα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας και αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς εξακολουθεί να διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της το σκάνδαλο με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, υπογραμμίζοντας ότι το «δήθεν» ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ «πήγε περίπατο». Ο Β. Κικίλιας ζήτησε την παραίτησή του και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό, που «προσποιείται ότι δεν είδε και δεν άκουσε». Στο εσωκομματικό μέτωπο, ενδιαφέρον προκάλεσε η επανεμφάνιση του Θ. Ρουσόπουλου μία ημέρα μετά την επίθεση του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή κατά του Πάνου Καμμένου. Ο πρώην υπουργός αποδόμησε τον πολιτικό φορέα που ανακοίνωσαν οι Σ. Τσιτουρίδης και Ν. Τσιαρτσιώνης. «Το ότι υπήρξαν υπουργοί του Κώστα Καραμανλή για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι αλήθεια. Το ότι επιλέγουν να κάνουν ένα δικό τους κόμμα είναι επίσης μια αλήθεια που δεν έχει σχέση με τον κ. Καραμανλή, κανενός είδους ομπρέλα καραμανλική δεν έχει αυτό το πράγμα», σημείωσε (στον Ρ/Σ North 98), ενώ προανήγγειλε την επαναδραστηριοποίησή του, τονίζοντας ότι «υπάρχει και μια ηθική υποχρέωση όταν το όνομά σου έχει σπιλωθεί να κινηθείς με τρόπους προκειμένου να αποκαταστήσεις αυτήν τη σπίλωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή