Χάνεται το ορόσημο της 20ής Μαρτίου

Χάνεται το ορόσημο της 20ής Μαρτίου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Απρίλιο μετατίθεται από την κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα επίτευξης μιας συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το πλαίσιο αυτό χθες, καθώς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την τρέχουσα αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου «και μετά, μέσα στον Απρίλη, η συνολική συμφωνία με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε συνολική συμφωνία». Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «υπάρχει καθυστέρηση, είναι γνωστό πού οφείλεται, αλλά υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου».

Ωστόσο, για το μεγάλο «αγκάθι» των εργασιακών, στο οποίο φαίνεται ότι προσκρούει σε σημαντικό βαθμό η επίτευξη συγκλίσεων, ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα επιδιώξει μια συμφωνία σε επίπεδο πέραν των τεχνικών κλιμακίων, με την εμπλοκή και θεσμών εκτός διαπραγμάτευσης. «Το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Υπάρχει διαφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο του «ναυαγίου» στην προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών τις προηγούμενες ημέρες και πριν από την αποχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών από την Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «το ΔΝΤ έχει τεχνογνωσία και εμπειρία από χώρες εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, εκεί έχει εφαρμόσει ένα εργασιακό μοντέλο, αλλά η Ελλάδα είναι χώρα του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε., εδώ ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο. Οι θεσμοί έχουν υποχρέωση να το υπερασπιστούν. Το θέμα θα λυθεί και θα το υπερασπιστούν, έχουν υποχρέωση οι εταίροι στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών». Μάλιστα, επανερχόμενος στο θέμα, είπε ότι «έχουμε εμπειρία επτά χρόνων, το ΔΝΤ ζητάει αυτά που ζητάει αλλά η Ελλάδα είναι χώρα του ευρωπαϊκού πλαισίου, οι αποφάσεις παίρνονται από το σύνολο των θεσμών και υπό την επίβλεψη και άλλων θεσμών, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επίσης, ότι στις Βρυξέλλες είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι το ελληνικό ζήτημα θα κλείσει εντός των επόμενων ημερών, ενώ μίλησε για σημαντική πρόοδο που, όπως εκτίμησε, έχει σημειωθεί σε αυτό τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων. Στάθηκε, επιπλέον, στην ανάγκη να συγκροτηθούν αναπτυξιακά προγράμματα στο τέλος του τρέχοντος μνημονίου, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Οπως είπε, αυτά τα δύο θα δώσουν στη χώρα την ώθηση που χρειάζεται για τη στροφή στην ανάπτυξη. «Η μοναδική επιλογή είναι η αναπτυξιακή προοπτική που έχουμε, με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση. Η πολιτική της λιτότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί στις χώρες που έχει γίνει η ουσιαστικότερη ζημιά», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τη στρατηγική της επόμενης μέρας της Ε.Ε., η οποία εξελίσσεται ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της Ευρώπης όχι των πολλών ταχυτήτων αλλά των πολλών επιλογών. Οπως πρόσθεσε, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι «δεν μιλάμε για αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, π.χ. από την Ευρωζώνη ή τη Σένγκεν, αλλά για διαδικασία εμβάθυνσης της συνεργασίας εκείνων που το επιθυμούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή