Το ΔΝΤ σε τροχιά συμμετοχής στο πρόγραμμα

Το ΔΝΤ σε τροχιά συμμετοχής στο πρόγραμμα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα μικρό ποσό, της τάξης των 3-6 δισ. δολαρίων, κινείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το θέμα, μετά και τη συνάντηση της διευθύνουσας συμβούλου Κριστίν Λαγκάρντ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον περασμένο μήνα.

Η βούληση αυτή της κ. Λαγκάρντ κάθε άλλο παρά συνεπάγεται ελάφρυνση των απαιτήσεων του Ταμείου από την Ελλάδα στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Αντίθετα, η συμμετοχή συζητείται υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της λήψης των σχετικών μέτρων εκ μέρους της Ελλάδας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, το μικρό ποσό του δανείου και οι συνθήκες υπό τις οποίες θα δοθεί (κανονικές και όχι ειδικές, όπως ήταν στο παρελθόν) θα επιτρέψουν στο Ταμείο να χαμηλώσει τις απαιτήσεις του σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στην Ευρώπη για μια αξιοσημείωτη ελάφρυνση του χρέους θα αρθεί, διευκολύνοντας τη γερμανική κυβέρνηση, ενόψει εκλογών, αλλά και ψαλιδίζοντας τις ελπίδες της ελληνικής για ένα σημαντικό βήμα στο θέμα αυτό.

Πάντως, το πρακτορείο προσθέτει ότι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα κληθούν να αναλάβουν μια σαφή δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν αποφασίσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να λάβουν χώρα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου, στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, αναφέρει το Bloomberg. To διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα μπορούσε να λάβει απόφαση στη συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, ενώ η κυβέρνηση επικρίνει το ΔΝΤ ότι αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε χθες ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που της ζήτησε «να δεσμευθεί δίπλα στην Ελλάδα» στο πρόγραμμα. Το γεγονός δεν αρνήθηκε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι αυτό που βασικά ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ ήταν να μην πιέζει μόνο για μέτρα το Ταμείο, αλλά και για το χρέος.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Λε Παριζιέν», η Γαλλίδα διευθύνουσα σύμβουλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είπε: «Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα –πράγμα που μου έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός– εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες, όπως με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών, ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων». Μάλιστα, απαντώντας στο ερώτημα πώς θα μπορέσουν να πεισθούν οι Ευρωπαίοι να πάρουν αυτά τα μέτρα, είπε: «Παίρνουμε το ραβδί του προσκυνητή και περιοδεύουμε, εξηγώντας και ξαναεξηγώντας και ξαναεξηγώντας. Αυτό προσπαθώ να κάνω».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την τοποθέτηση αυτή της κ. Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη Σύνοδo, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζήτησε από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να δεσμευθεί ότι δεν θα είναι α λα καρτ η παρουσία του, μόνο με τα μέτρα, αλλά και για το χρέος, «όπου η τακτική των Ευρωπαίων είναι να πετάμε την μπάλα μπροστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή