ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το επόμενο μεγάλο, διπλό στοίχημα της Ν.Δ.

333333-e--2

«Η Νέα Δημοκρατία θα εκμεταλλευθεί τον χρόνο που της δίνεται για να γίνει καλύτερη… Θα αξιοποιήσουμε όλο τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε τον πολιτικό μας λόγο πιο πειστικό». Η αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ. στη συνέντευξή του στο Bloomberg σε πρώτη ανάγνωση είναι αναμενόμενη. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει το επόμενο στοίχημα για την Πειραιώς, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη διαχείριση του πολιτικού χρόνου προς όφελος του δικού της αφηγήματος για έξοδο από την κρίση.

Στο επίπεδο της οικονομίας και της μετέωρης αξιολόγησης, η Ν.Δ. θα εξακολουθεί να θυμίζει τις συνέπειες που έχουν για τη χώρα και την οικονομία οι καθυστερήσεις. Ηδη ο τρίτος όροφος της Πειραιώς θεωρεί ότι χάνεται το ορόσημο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η εκτίμηση του προέδρου της Ν.Δ. είναι ότι, ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η χώρα θα «σέρνεται».

Και θα «σέρνεται» όχι μόνον επειδή στα πράγματα βρίσκεται μια «κακή» κυβέρνηση. Αλλά και επειδή στον πυρήνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται ένα βασικό παράδοξο: καλείται να υλοποιήσει ένα φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο με κάθε ευκαιρία δηλώνει και αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν πιστεύει.

Στην Πειραιώς ποντάρουν στο στρατηγικό αδιέξοδο της κυβέρνησης και στη φθορά της που επιτείνεται. Γι’ αυτό και η στρατηγική της Ν.Δ. δεν θα μείνει μόνο στο «σκληρό ροκ» για την οικονομία και την πορεία της αξιολόγησης: γνωρίζει ότι η κυβέρνηση υφίσταται πίεση σε όλα τα επίπεδα, πίεση που σκοπεύει να αυξήσει αντιπολιτευτικά. Εξάλλου, και οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να εγκλωβίζεται μόνο στο καθημερινό πολιτικό μπρα ντε φερ για την αξιολόγηση και την πορεία της οικονομίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ν.Δ. αναλαμβάνει άμεσα καμπάνια στοχευμένων αντιπολιτευτικών δράσεων. Αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος σε κοινωνικά μέτωπα. Σε αυτά, η Ν.Δ. σκοπεύει να «βγει μπροστά» με «συνδυαστικές δράσεις δυναμικής αντιπολίτευσης και υπεύθυνων αντιπολιτευτικών δράσεων», όπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ.

Η αρχή αναμένεται να γίνει τις επόμενες κιόλας ημέρες από τον χώρο της υγείας με αιχμή το δημόσιο σύστημα υγείας, κρίσιμος τομέας που αφορά την πλειονότητα των πολιτών και βρίσκεται στην κορυφή της κοινωνικής ατζέντας. Στο μέτωπο αυτό, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα, θα αναπτυχθούν αντιπολιτευτικές δράσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στόχος της Ν.Δ., να αναδειχθούν τα προβλήματα τόσο με επιτόπιες παρεμβάσεις –στο μοντέλο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. μια νύχτα στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού»– όσο και με επαφές με τους κοινωνικές φορείς.

Μια πρόγευση έδωσε ήδη η Ν.Δ. τις προηγούμενες ημέρες με επανειλημμένες σκληρές τοποθετήσεις του τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου. Η πιο πρόσφατη εγκαλούσε τους κ. Ξανθό και Πολάκη για καθεστωτικές πρακτικές και ωμή παρέμβαση στις διοικήσεις των νοσοκομείων, με αφορμή την απάντηση του κ. Πολάκη στην απόφαση του αρμοδίου τμήματος του ΣτΕ που έκρινε μη νόμιμες και αντισυνταγματικές τις αποφάσεις για παύση διοικήσεων δημοσίων νοσοκομείων το 2015, δείγμα ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει «κομματικό παραμάγαζο» και στον χώρο της υγείας.

Οι επιθέσεις αναμένεται να κλιμακωθούν, οι δράσεις θα πυκνώσουν και θα καταλήξουν στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. για την υγεία. Μέρη του προγράμματος, εξάλλου –στους τομείς της Δικαιοσύνης, της παιδείας, της ενέργειας– είναι ήδη έτοιμα και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε συνάρτηση με τις εξελίξεις και αναλόγως του πολιτικού τάιμινγκ.

Τι ακολουθεί

Η υγεία, πάντως, δεν θα είναι το μόνο μέτωπο στο οποίο θα εστιάσει η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα στο στόχαστρο της Πειραιώς θα βρεθεί και το μέτωπο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, πεδίο που θεωρείται προνομιακό για την Κεντροδεξιά και στο οποίο, ομολογουμένως, η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει επιτυχίες.

Το πολιτικό στίγμα για την επόμενη περίοδο αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη. Εκεί αναμένεται να επαναλάβει τα μηνύματα που απηύθυνε προ ημερών και στη συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών και να επαναλάβει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να στηρίξει τα «μέτρα Τσίπρα».