Επανεκκίνηση σωτηρίας επιδιώκει το «Ποτάμι»

Επανεκκίνηση σωτηρίας επιδιώκει το «Ποτάμι»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα restart στο Ποτάμι επιχειρεί αυτό το Σαββατοκύριακο ο Στ. Θεοδωράκης εξ αφορμής της συμπλήρωσης τριών ετών από τη δημιουργία του. Η εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος, νέου γραμματέα Κ.Ο., αλλά και η δημιουργία ενός ινστιτούτου παραγωγής μεταρρυθμιστικών ιδεών είναι μερικές μόνον από τις παρεμβάσεις ανανέωσης που θα ανακοινώσει ο κ. Θεοδωράκης.

Ο ίδιος γνωρίζει ασφαλώς ότι δεν είναι εύκολο να ανατάξει ένα κόμμα που έχει χάσει τους μισούς βουλευτές του και κινείται κάτω από το όριο του 3%. Πιστεύει, ωστόσο, ότι το στοίχημα του Ποταμιού δεν έχει οριστικά χαθεί, καθώς εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται ένα κόμμα με αμιγώς μεταρρυθμιστικό προφίλ και ότι τον ρόλο αυτό δεν μπορεί να τον καλύψει το ΠΑΣΟΚ. Αυτός, άλλωστε, αναμενόταν να είναι ο άξονας των δύο τοποθετήσεών του –χθες και σήμερα το απόγευμα– στα γενέθλια του Ποταμιού. Να απευθύνει ένα κάλεσμα στους πολίτες και στα στελέχη των κομμάτων που πιστεύουν ότι οι πραγματικά γενναίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος δεν έχουν ακόμη αποτολμηθεί, «να δώσουν όλοι μαζί τη μάχη κατά των λαϊκιστών».

Με απλά λόγια –και χωρίς βέβαια να το πει με αυτή τη διατύπωση– ο κ. Θεοδωράκης θα επιδιώκει στο εξής να εμφανίζει το κόμμα του ως τον απαραίτητο κυβερνητικό εταίρο της Ν.Δ. Ως το κόμμα που κατεξοχήν έχει ανάγκη η χώρα για να μην αποδειχθεί και η επόμενη κυβέρνηση άτολμη να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Γι’ αυτό άλλωστε και διαρκώς χαρακτηρίζει τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις προβληματικές και καλεί τους πολίτες να αναρωτηθούν αν η Ν.Δ. –ακόμη και με τον κ. Μητσοτάκη– μπορεί να προκαλέσει μόνη της το μεταρρυθμιστικό σοκ που χρειάζεται, όταν στις τάξεις της παραμένουν δεκάδες βουλευτές και στελέχη τα οποία φέρουν τεράστια ευθύνη για το κατάντημα της χώρας. Αρκεί μια τέτοια προσέγγιση για να ανακτήσει το Ποτάμι το χαμένο έδαφος, θα αναρωτηθούν κάποιοι. «Μάλλον όχι» είναι η απάντηση, και καθώς ο κ. Θεοδωράκης τη γνωρίζει, μόνον τυχαία δεν είναι η πολιτική συμμαχία που προσπαθεί να συνάψει με την πρωτοβουλία των τριών (Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης, Γ. Φλωρίδης).

Στο τρέχον διήμερο δεν αναμένονται ειδήσεις από αυτό το μέτωπο. Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης αναγνωρίζει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η σύμπραξη με τρεις πολιτικούς δεν είναι απλά χρήσιμη, αλλά μάλλον απαραίτητη για να έχει ελπίδες να ξαναμπεί στη Βουλή. Εκείνοι από την πλευρά τους επιμένουν στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, υπονοώντας ως προϋπόθεση σύμπραξης με τον κ. Θεοδωράκη, τη διάλυση του Ποταμιού. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, είναι εντελώς απίθανη και με αυτά τα δεδομένα το «μπαλάκι» μάλλον το παίρνουν η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Φλωρίδης. Εχοντας προγραμματίσει στα τέλη του μήνα την τελευταία εκδήλωσή τους στην Αθήνα, είναι μάλλον προφανές ότι θα ανακοινώσουν την τελική τους απόφαση. Η οποία –μετά το «όχι» που εισέπραξε η πρότασή τους από την κ. Γεννηματά, αλλά και το «ναι υπό όρους» του κ. Θεοδωράκη– μοιάζει μονόδρομος. Είναι η μετεξέλιξη της πρωτοβουλίας τους σε κόμμα. Αλλά αυτό προϋποθέτει, βέβαια, οι τρεις να συμφωνήσουν στον έναν που θα είναι ο αρχηγός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή