Ενδοκυβερνητικός εμφύλιος…

Ενδοκυβερνητικός εμφύλιος…

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το επικοινωνιακό κομμάτι δεν είναι το φόρτε μας. Κάποιοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να κάνουμε διαφορετική διαχείριση, αλλά είδαμε τα αποτελέσματα όταν ανέλαβαν να το χειριστούν αυτοί»: υπουργός με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων και συνδρομή στις συναντήσεις και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών τις προηγούμενες ημέρες, δίνει τη δική του εκδοχή για τη διάσταση που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανάμεσα στην Ηρώδου Αττικού και την οδό Νίκης.

«Πρέπει να ξέρεις ότι οι δικές μας διαφωνίες, οι καβγάδες μας, δεν είναι σαν εκείνους άλλων πολιτικών χώρων. Στην κρίσιμη στιγμή και ενώπιον του εξωτερικού αντιπάλου, όσο και αν μεταξύ μας έχουμε “σφαχτεί”, μπορούμε να γίνουμε μια γροθιά», σχολιάζει κομματικό στέλεχος με γνώση των διεργασιών τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση.

«Ρηγματώσεις»

Ενώ η επίσημη κυβερνητική θέση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν προκληθεί ρηγματώσεις στο άλλοτε ενιαίο κυβερνητικό μέτωπο, οι οποίες, μάλιστα, έχουν περισσότερες διακλαδώσεις από την ευθύγραμμη ρήξη ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους. Το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνει να έχει εισέλθει σε μια πορεία κατά την οποία οι δυσκολίες υποδαυλίζουν την ανάδειξη προσωπικών στρατηγικών.

Η κόπωση της κυβέρνησης από τη δύσκολη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και ο πολλαπλασιασμός των αδιεξόδων διαμορφώνουν εκρηκτικό κλίμα. Οι προσεγγίσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί εφεξής η κυβέρνηση είναι πολλές, αποκλίνουσες και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες. Παράλληλα, κανείς δεν επιθυμεί να φορτωθεί το βάρος μιας νέας υποχώρησης, η οποία θα απαιτηθεί προκειμένου να προκύψει συμφωνία.

Η διάσταση ανάμεσα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει να τραβάει σε μάκρος, με τελευταίο επεισόδιο το «άδειασμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον κ. Τσακαλώτο, αναφορικά μα το εάν ο τελευταίος γνώριζε τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος στην αμέσως προηγούμενη ερώτηση είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ξέρει τα στοιχεία, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη αρχή.

Ο κ. Τσακαλώτος έχει καταστήσει σαφές σε όλους του τόνους, απευθυνόμενος και στα κομματικά όργανα, ότι δεν θα αποδεχθεί να θυσιαστεί για να διασωθούν αλώβητες η ηγεσία και η υπόλοιπη κυβέρνηση από τη δύσκολη διαπραγμάτευση και έχει διαμηνύσει ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά.

Θετική ατζέντα

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο, τις ημέρες που οι εκπρόσωποι των θεσμών ήταν στην Αθήνα, το βάρος ρίχτηκε στην οικοδόμηση και προβολή μιας θετικής ατζέντας για τον πρωθυπουργό (υπουργικό συμβούλιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, παραχώρηση στρατοπέδου Μελά) μακριά από το επιβαρυντικό περιβάλλον των απαιτήσεων που ετέθησαν προς την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, από τα στελέχη που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση εκδηλώνεται δυσφορία για τη στάση που τηρούν τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, που επιλέγουν να κρατούνται μακριά από την πολιτικά επιζήμια σχέση με τους εκπροσώπους των θεσμών και αποφεύγουν να υπερασπισθούν τις κυβερνητικές επιλογές στο επίπεδο αυτό. Κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε ότι είναι ελάχιστες οι τηλεοπτικές εμφανίσεις υπουργών όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις και υπάρχουν εκκρεμότητες.

Μάλιστα, η δυσφορία είναι μεγαλύτερη για στελέχη που και δημοσίως διατυπώνουν ενστάσεις για τη διαπραγματευτική τακτική, καθώς θεωρείται ότι η στάση τους εκπορεύεται από επιλογές που γίνονται με προτεραιότητα την προσωπική πολιτική ατζέντα. Η πρόσφατη επικριτική για την κυβερνητική διαπραγμάτευση τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη αντιμετωπίσθηκε ως τέτοια. Παράλληλα, δεν λείπουν οι αιχμές για τη στάση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, για τον οποίο συνάδελφός του στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι άλλαξε δύο φορές υπουργείο για να μην επιφορτισθεί με τις δύσκολες υποχωρήσεις και τώρα, ως αναβαθμισμένος υπουργός Εσωτερικών, εμφανίζεται να δυσφορεί για το θέμα της ΔΕΗ, που ο ίδιος δεν κατάφερε να κλείσει.

Η συνολική εικόνα στο εσωτερικό της κυβέρνησης περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται υπέρ μιας ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, είτε για λόγους ουσιαστικούς –όπως το οικονομικό επιτελείο που ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία– είτε για λόγους καθαρά παράτασης της διατήρησης της εξουσίας, δεν λείπουν εκείνοι που, διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, θεωρούν ότι ένας νέος συμβιβασμός θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όσον αφορά ένα μελλοντικό εκλογικό αποτέλεσμα. Και, αντίστοιχα, καθένας διαμορφώνει τη στρατηγική του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή