Την Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί ο Νίκος Κοτζιάς

Την Ουάσιγκτον θα επισκεφθεί ο Νίκος Κοτζιάς

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπου και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, εκπροσώπους think tanks και με την προεδρεία ομογενειακών οργανώσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον και στις επαφές τους με ανώτατους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας, στη γεωστρατηγική της σημασία και χρησιμότητα, τη συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα και στη θέση της ως συμμάχου και συνομιλητή σε μία σειρά από σημαντικά θέματα  (ενεργειακή συνεργασία, προσφυγικό, καταπολέμηση τρομοκρατίας, άμυνα).

Ο κ. Κοτζιάς θα ενημερώσει τους νέους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση σε μία δύσκολη συγκυρία για τις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την προώθηση διμερών συνεργασιών και πολυμερών σχημάτων (πχ τριμερείς, τετραμερείς συνεργασίες) με γνώμονα την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και της ειρήνης καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας.

Το μήνυμα που επιθυμεί να μεταφέρει ο κ. Κοτζιάς είναι ότι «βρισκόμενη σε ένα πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό σταυροδρόμι, σε μία κομβική θέση για τις παγκόσμιες ροές του εμπορίου, της ενέργειας, η Ελλάδα είναι φάρος σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της και με πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος του Νότου, η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο, η διοργάνωση Διαθρησκευτικών Διασκέψεων προωθεί σταθερά τη περιφερειακή συνεργασία και ενισχύει της σταθερότητα του γεωπολιτικού της περιβάλλοντος.»

Ο κ. Κοτζιάς κατά τις επαφές του, θα αναφερθεί στα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (σχέσεις με Τουρκία, εξελίξεις στο Κυπριακό, σχέσεις με Βαλκανικές χώρες) και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Θα έχει συναντήσεις, επίσης, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (AHI, AHEPA, national Coordinated Effort of Hellens, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, HALC), ενώ θα συναντηθεί με το Προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC.  

O υπουργός Εξωτερικών θα έχει, τέλος, επαφές με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανωθεί στο CSIS (Center for Strategic International Studies)  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή