ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κοτζιάς: «Σταθερές οι σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ, ελπίζουμε σε περαιτέρω ανάπτυξή τους»

n-kotzias-statheres-oi-scheseis-me-tin-kyvernisi-tramp-elpizoyme-se-peraitero-anaptyxi-toys-2179815

Την ελπίδα ότι η διήμερη επίσκεψή του σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Θα συζητήσουμε για τα προβλήματα της περιοχής, θα εξετάσουμε σε ποιον βαθμό συμπίπτουν οι απόψεις μας και οι σχεδιασμοί μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των συναντήσεων που θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα, είπε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, άλλους υψηλούς παράγοντες της νέας διοίκησης, με think tanks, και με γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ο κ. Κοτζιάς είπε: «Νομίζω ότι με τη διοίκηση του σημερινού προέδρου έχουμε σταθερές σχέσεις και έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις. Ελπίζω να αναπτυχθούν παραπέρα, θα συζητήσουμε για τα προβλήματα της περιοχής, θα εξετάσουμε σε ποιο βαθμό συμπίπτουν οι απόψεις μας και οι σχεδιασμοί μας. Ελπίζω επίσης να μπορέσω να προωθήσω την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδος και με άλλους υπουργούς που είναι απαραίτητες και για τη χώρα μας και για τις διεθνείς μας σχέσεις.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε επίσης πως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Τράμπ είχε συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, τον κ. Φλίν και πρόσθεσε πως θα συναντήσει την Τρίτη, για πρώτη φορά το νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

Το πρόγραμμα του Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον

Το πυκνό διήμερο πρόγραμμα των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον ξεκινά με τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

Βασικό μήνυμά του θα είναι ότι η Ελλάδα είναι φάρος σταθερότητας στην περιοχή, το οποίο θα διατυπώσει και κατά τη συνάντηση με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος (4 το απόγευμα τοπική ώρα).

Ο κ. Κοτζιάς, κατά τις επαφές του, θα αναφερθεί στα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις μας με τις βαλκανικές χώρες, καθώς και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο στον κ. Τίλερσον όσο και στον κ. Μακμάστερ, αλλά και στους υπόλοιπους ανώτατους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους της νέας διοίκησης Τραμπ, θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στον ρόλο της Ελλάδας, στη γεωστρατηγική της σημασία και χρησιμότητα, τη συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα και στη θέση της ως συμμάχου και συνομιλητή σε μία σειρά από σημαντικά θέματα, από την ενεργειακή συνεργασία και το προσφυγικό, μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την άμυνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους νέους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε μία δύσκολη συγκυρία για τις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την προώθηση διμερών συνεργασιών και πολυμερών σχημάτων -τις τριμερείς και  τετραμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής μας- με γνώμονα την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και της ειρήνης καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας.

Ο κ. Κοτζιάς θα τονίσει ότι η Ελλάδα, βρισκόμενη σε ένα πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό σταυροδρόμι, σε μία κομβική θέση για τις παγκόσμιες ροές του εμπορίου, της ενέργειας, είναι φάρος σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της και με πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος του Νότου, η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο, η διοργάνωση Διαθρησκειακών Διασκέψεων, προωθεί σταθερά τη περιφερειακή συνεργασία και ενισχύει της σταθερότητα του γεωπολιτικού της περιβάλλοντος.

Εκτός από τις συναντήσεις του με τον κ. Τίλερσον, τον κ. Μακμάστερ και γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσου ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί, επίσης, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (AHI, AHEPA, national Coordinated Effort of Hellens, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, HALC), καθώς και με το προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC.

Επαφές, επίσης, θα έχει και με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανωθεί στο CSIS (Center for Strategic International Studies).