Αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Λέσβου θα παρουσιάσει ο Χαρίτσης

Αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Λέσβου θα παρουσιάσει ο Χαρίτσης

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θέμα το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, με ορίζοντα το 2021 και το τι σημαίνει αυτό για τη Λέσβο θα μιλήσει στις 7.30 το απόγευμα σήμερα στο Επιμελητήριο Λέσβου στην προκυμαία της Μυτιλήνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ίδια ομιλία του ο κ. Χαρίτσης αναμένεται να παρουσιάσει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν αυτό το σχέδιο.

Από το πρωί ο υπουργός συμμετέχει σε συσκέψεις με φορείς της αυτοδιοίκησης και φορείς της κοινωνίας της Λέσβου με αντικείμενο την έναρξη των διαδικασιών σχεδιασμού ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο. «Στη σημερινή επίσκεψη στη Λέσβο ήρθα για να παρουσιάσω το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρίτσης. Κι συνέχισε: «Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει εκπονηθεί και για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου βεβαίως. Το πρόγραμμα αφορά στην υλοποίηση έργων και δράσεων τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος των κενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νησιά, τόσο στο κομμάτι των έργων υποδομής, όσο όμως και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας όλων των μορφών και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στα νησιά».

Σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Τα προγράμματα αυτά -και σε αυτό θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος γιατί θεωρώ ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια παραπληροφόρηση σε σχέση με αυτά τα προγράμματα- χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας. Η διαχείριση θα γίνει κεντρικά από το υπουργείο σε συνεργασία, όμως, -και αυτό είναι το σημαντικό- με όλους τους τοπικούς φορείς, τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, τα επιμελητήρια, την κοινωνία των πολιτών, γιατί αυτοί είναι άλλωστε που γνωρίζουν και ποιες είναι οι ανάγκες και πώς να ιεραρχήσουν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι τοπικές κοινωνίες. Από τη μεριά μας έχουμε δεσμεύσει πολύ σημαντικούς πόρους στα προγράμματα αυτά. Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 25.000.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο προγράμματα τα οποία ανέφερα. Και λέω αρχικός επειδή αυτός ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί. Θέλουμε τα προγράμματα αυτά να γίνουν ακόμη πιο ισχυρά, εφόσον βεβαίως κατατεθούν προτάσεις οι οποίες είναι ώριμες προς υλοποίηση, αλλά και βεβαίως θα ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες που τίθενται από τις τοπικές κοινωνίες. Νομίζουμε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνο να χρηματοδοτήσουμε έργα τα οποία δεν καλύπτονται από άλλες χρηματοδοτικές πηγές, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω, και να ενεργοποιήσουμε, να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες σε μια λογική σχεδιασμού των αναπτυξιακών τους προτεραιοτήτων για τα επόμενα χρόνια. Αυτόν το στόχο έχει η ενεργοποίηση αυτών των προγραμμάτων και από τις επαφές που έχουμε κάνει σήμερα εδώ στη Λέσβο είναι πολύς σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επιτυχή υλοποίηση αυτών των σημαντικών θεωρούμε πρωτοβουλιών της κυβέρνησης».

Συναντήσεις

Σε συνάντηση του με τον κ. Χαρίτση, ο οποίος συνοδεύεται από τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Στράτο Ζαφείρη και την ειδική γραμματέα Ευγενία Φωτονιάτα, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τον ενημέρωσε διεξοδικά για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του που αφορούν το νησί. Ζήτησε δε την αρωγή και υποστήριξη του υπουργείου για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα έργα του βιολογικού καθαρισμού της νότιας πόλης, του βιολογικού καθαρισμού του Πολιχνίτου, της νότιας παράκαμψης, στην παραχώρηση του πάρκινγκ και του κτιρίου του παλιού λιμεναρχείου, στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και στην ανάγκη αποκατάστασης της παραλίας Ερεσού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης του προγράμματος τουριστικής προβολής της Λέσβου, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας του Δήμου Λέσβου για την τουριστική ανάκαμψη του τόπου μας.

Ο κ. Χαρίτσης, απαντώντας στον κ. Γαληνό αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πηγές χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση των έργων που προτείνει ο Δήμος Λέσβου, ενώ για το θέμα της χρηματοδότησης των ενεργειών και δράσεων τουριστικής προβολής δήλωσε ότι θα εξετασθεί άμεσα η δυνατότητα ένταξης του έργου της προβολής του νησιού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της τουριστικής προβολής των νησιών που αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δηλώσεις, ιδιαίτερα από τοπικούς παράγοντες, που δίνουν προς τα έξω λάθος εικόνα του νησιού, ζημιώνουν την προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση επισκεπτών».

Σύσκεψη με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου.

Στη διάρκεια της συζητήθηκαν διεξοδικά δράσεις και έργα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας, αξιοποιώντας τόσο τους ευρωπαϊκούς πόρους, όσο και τους εθνικούς που διατίθενται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενόψει μάλιστα της ενεργοποίησης από την κυβέρνηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των ιδιωτικών επενδύσεων και συμφωνήθηκε να υπάρξει ειδική συνάντηση για το θέμα αυτό στο υπουργείο. Ο κ. Χαρίτσης ενημερώθηκε για θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της, για τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί η νησιωτικότητα, και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων των τοπικών κοινωνιών της Λέσβου και της Χίου.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή