Προσκλητήριο Μητσοτάκη σε Κεντρώους

Προσκλητήριο Μητσοτάκη σε Κεντρώους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη η χώρα να οδηγηθεί «άμεσα» σε εκλογές προκειμένου να «αναπνεύσει» επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ηράκλειο της Κρήτης, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ότι «τα δύο χρόνια του στην εξουσία είναι τα χειρότερα από το 1974». Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε άνοιγμα σε κεντρώους ψηφοφόρους (του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ) καλώντας τους να τον εμπιστευθούν και να γυρίσουν την πλάτη στα «ψέματα» και στην «κοροϊδία» του κ. Τσίπρα.

Η προσέλκυση κεντρώων ψηφοφόρων είναι, άλλωστε, ένα από τα στοιχήματα του προέδρου της Ν.Δ. για να πετύχει την περίφημη «κοινωνική πλειοψηφία» που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αυτοδυναμία. Και είναι άμεσα συνυφασμένη με τη «μάχη της Κρήτης» που δίνει αυτές τις μέρες στο Ηράκλειο και στο Λασίθι και την έχει αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα, ώστε το άλλοτε προπύργιο του ΠΑΣΟΚ που έπεσε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, να περάσει στις επόμενες εκλογές στη Ν.Δ. Είναι, εξάλλου, η δεύτερη περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Κρήτη (μετά τον περασμένο Νοέμβριο).

Το άλλο στοίχημα είναι να εμπιστευθούν οι πολίτες το αφήγημά του για έξοδο από την κρίση. «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και να κυβερνήσουμε σωστά», επανέλαβε από το Ηράκλειο, όπου περιέγραψε τους βασικούς άξονες του δικού του σχεδίου: πρωτογενή πλεονάσματα «γύρω στο 2%», μείωση των φόρων και αλλαγές χωρίς δημοσιονομικό κόστος που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Ανάμεσα σε αυτές, «σχολεία και πανεπιστήμια με μεγαλύτερη αυτονομία, σύστημα περίθαλψης με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα, αξιολόγηση στο Δημόσιο, ώστε να επιβραβεύονται οι καλύτεροι υπάλληλοι και να ωφελούνται οι πολίτες, επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης και ιδιωτικές επενδύσεις για να δημιουργηθούν νέες δουλειές». Στον αντίποδα, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης που «πληγώνει» τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. «Ποτέ η Ελλάδα δεν έχει γνωρίσει τόσο ανεύθυνη, αδίστακτη και επιζήμια κυβέρνηση. Λαός και ιστορία δεν θα δείξουν επιείκεια σε αυτή την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ευθύνες, πάντως, επέρριψε και στους δανειστές επειδή δέχθηκαν την υπερφορολόγηση αντί της περικοπής δαπανών, επειδή συναίνεσαν στο «έκτρωμα Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό» και για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που δεσμεύουν τη χώρα για σειρά ετών.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη ότι τα νέα μέτρα θα έπρεπε να ψηφιστούν με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκάλεσαν την αντίδραση της Ν.Δ. που επανέλαβε κατηγορηματικά ότι θα καταψηφίσει το πακέτο κι ότι δεν θα γίνει συνένοχη στην κυβερνητική «αποτυχία». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε από το Ηράκλειο τις αμφιβολίες του για το πότε και πώς θα κλείσει η αξιολόγηση και ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι νέα βάρη, όπως η μείωση στο αφορολόγητο και η μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της δικής τους αποτυχίας. Δικά τους είναι τα μέτρα, αυτοί τα έφεραν, αυτοί ας τα ψηφίσουν, αλλά ας έχουν έστω και τώρα το θάρρος να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό αντί να κάνουν το άσπρο μαύρο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Το μήνυμα, άλλωστε, αναμένεται να επαναλάβει και ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή