ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: «Παλεύουμε να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014»

Βορίδης: «Παλεύουμε να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014»

Επίθεση στην κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής εξαπέλυσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας: «Δεν απεσύρθη ποτέ η άποψη της ΝΔ για εκλογές, η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική και έχει εξαντλήσει και τη διαπραγματευτική της δυνατότητα (…) δεν σταματήσαμε να θεωρούμε αναγκαιότητα την πολιτική αλλαγή και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά παρά μόνο με εκλογές».

«Την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης τη θέτει η κυβέρνηση και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς πρόκειται για ένα αντικειμενικό ζήτημα που αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας» είπε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Δεν συνδέουμε την αξιολόγηση με τις εκλογές, ζητάμε να γίνουν γιατί δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την οικονομία, τι σκέφτεται να κάνει για να τη μεγαλώσει».

Ερωτηθείς για το σχέδιο της ΝΔ απάντησε: «Εμείς λέμε ότι ο μόνος τρόπος είναι οι ξένες επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση εχθρεύεται κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ αυτό που προσπαθεί να κάνει, δηλαδή να δημιουργήσει εσωτερική ζήτηση, δεν μπορεί να γίνει, καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τεράστια μεσαία τάξη και η έννοια της αναδιανομής από την κυβέρνηση συνδέεται με το να παίρνει τα χρήματα της μεσαίας τάξης και να τα δώσει σε φτωχότερα στρώματα.

Σε ερώτηση γιατί η ΝΔ θα καταψηφίσει τα μέτρα, όταν είχε ψηφίσει -το καλοκαίρι- τη συμφωνία, απάντησε: «Το καλοκαίρι η ΝΔ αποφάσισε να δώσει επί της αρχής ψήφο στη συμφωνία, ώστε να μην υπάρξει νέο πολιτικό χάος, γιατί η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Είπαμε ότι ψηφίζουμε επί της αρχής, αλλά το περιεχόμενο είναι στη διαπραγματευτική ευχέρεια της κυβέρνησης».

Πάντως, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου για τις απεργίες, δηλαδή να ισχύσει το 50+1. «Μας ενδιαφέρει να σταματήσουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις, το μόνο ζήτημα είναι η μεγέθυνση της οικονομίας, η δημιουργία πλούτου. Να σταματήσουμε τη συνεχή συζήτηση μέσα στον λαό μας για τις νέες περικοπές (…) δεν γίνεται να κάνουμε εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων, χρειαζόμαστε πρόγραμμα για να μιλήσουμε σε όλους τους Έλληνες» σημείωσε.

Αναφερθείς στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Διαπιστώνουμε ότι παλεύουμε να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Κάθε μέρα που περνά, προφανώς χειροτερεύει τα δημοσιονομικά μεγέθη και επιδεινώνει τις συνθήκες διαπραγμάτευσης. Είμαστε ενάμιση χρόνο μετά από τη στιγμή που έπρεπε να κλείσουμε την αξιολόγηση». Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ καταλόγισε ευθύνες και στην κυβέρνηση αν και παραδέχτηκε ευθύνες των δανειστών που δεν μπορούσαν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους.

«Είναι κωμωδία να ακούς από τον Τσίπρα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει διάθεση για συνεννόηση» είπε ο Μάκης Βορίδης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού. Πρόσθεσε: «Η ΝΔ σε ό,τι συμφωνεί στηρίζει και ψηφίζει, ενώ έχει καταθέσει και προτάσεις για να ενισχύσει τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Είπαμε για τα πλεονάσματα ότι το 2% είναι εφικτό πήγε και συμφώνησε 3,5%, η αξιωματική αντιπολίτευση φταίει; Έχουμε σχέδιο, πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, στην ιδιωτική οικονομία, στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Για τη στάση των δανειστών σχολίασε: «Δεν έχουμε ταυτόσημα συμφέροντα με τους δανειστές. Οι δανειστές κοιτούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, δεν θέλουν μια οικονομία που δημιουργεί ελλείμματα και τη δανείζουν, εμείς τι κάνουμε για να μεγεθύνουμε την οικονομία; Η κυβέρνηση επιλέγει έναν δρόμο εσωτερικής ζήτησης που δεν υφίσταται, δεν υπάρχουν λεφτά να γίνει αυτό, χρειάζεται εξωστρέφεια. Πανηγυρίζεις για τους στόχους, αλλά δεν βλέπεις ότι ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να ψωνίσει, να ντυθεί».

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)