Αβραμόπουλος: Χρέος μας η στενή συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Αβραμόπουλος: Χρέος μας η στενή συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας περιέγραψε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια.

Με αφορμή τον ένα χρόνο από την επίθεση στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας από το Στρασβούργο έστειλε μήνυμα πως δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας και πως τραγικοί επέτειοι όπως η σημερινή, υπογραμμίζουν την ευθύνη όλων για αποτελέσματα, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την τρομοκρατία ως βάρβαρη, αποτρόπαια και απάνθρωπη επισημαίνοντας πως η σημερινή μέρα είναι μέρα αποφασιστικότητας , συνοχής και δράσης.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουμε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό αποτελεί κοινό μας χρέος απέναντι στους πολίτες μας, που στρέφονται όλο και περισσότερο προς την Ευρώπη για να νιώσουν ασφαλείς μπροστά στις απειλές της τρομοκρατίας», δήλωσε παρουσιάζοντας τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως είπε, σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά σύνορα δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ενώ έχει προταθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EU Entry-Exit System) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS) για όσους ταξιδεύουν χωρίς υποχρέωση θεώρησης.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο διασφαλίζεται ότι θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι σε όποιους διασχίζουν τα σύνορά της Ευρώπης, ενώ η ΕΕ συνεργάζεται με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ αλλά και γειτονικές χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και με τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τυνησία και την Τουρκία. «Βελτιώνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών διασυνδέοντας τα πληροφοριακά μας συστήματα. Δημιουργούμε το Ευρωπαϊκό PNR για τον εντοπισμό μετακινήσεων επικίνδυνων προσώπων. Με τη νέα Οδηγία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, ποινικοποιούμε όλες τις εκφάνσεις της. Ενισχύουμε τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως την Europol, όπου ιδρύσαμε το Αντιτρομοκρατικό Κέντρο, με στόχο να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των Κρατών-Μελών. Εμποδίζουμε την πρόσβαση των τρομοκρατών σε εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα» δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος προσθέτοντας πως η Επιτροπή έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, το πάγωμα κεφαλαίων, τις κινήσεις μετρητών και τις ύποπτες ροές χρημάτων από τρίτα κράτη.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στον στόχο να ενισχυθεί η ασφάλεια όλων των μέσων μεταφοράς που συχνά αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, βελτιώνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και τις εκτιμήσεις κινδύνου χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους και τεχνολογίες, ενώ έμφαση έδωσε και στον τομέα της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης σε κοινότητες, σχολεία, φυλακές και ειδικότερα στο διαδίκτυο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των επαφών που είχε στις ΗΠΑ με τις ηγεσίες των μεγάλων εταιριών του Διαδικτύου.

«Κατά την επίσκεψή μου επιβεβαιώθηκε η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τις εταιρίες αυτές. Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους. Θέλουν να απομακρύνουν από τις πλατφόρμες τους κάθε τρομοκρατικό περιεχόμενο. Εμείς επιδιώκουμε την ασφάλεια των πολιτών μας/χρηστών τους. Είναι ήδη ορατά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Ο μηχανισμός αναφορών που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Europol έχει καταφέρει να έχει ποσοστό επιτυχίας 90% σε ό,τι αφορά την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το Διαδίκτυο», είπε ο επίτροπος προσθέτοντας πως έχει τεθεί σε λειτουργία ένα νέο πρόγραμμα για τον περιορισμό της τρομοκρατικής προπαγάνδας, μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων των εταιρειών, που διασφαλίζει ότι το τρομοκρατικό περιεχόμενου που αφαιρείται δεν επανεμφανίζεται. Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεργασία αυτή δεν αφορά μόνο στην αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου αλλά και στη διάδοση θετικών μηνυμάτων κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας και σε αυτή τη λογική ανακοίνωσε πως σήμερα εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο έχει στη διάθεσή του 10 εκατομμύρια ευρώ, και πρόκειται να υποστηρίξει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για τη διάδοση θετικών μηνυμάτων στο Διαδίκτυο.

«Κάνουμε βήματα προόδου, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου, το Σύστημα Πληροφοριών της Σέγκεν πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος.

Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και σωστά. Τo PNR, η Οδηγία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και οι νέοι κανόνες για τα Πυροβόλα Όπλα βρίσκονται πλέον στο κρίσιμο σημείο εφαρμογής τους», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή