Από την Αττική το δέμα – βόμβα προς Σόιμπλε

Από την Αττική το δέμα – βόμβα προς Σόιμπλε

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Αττική ταχυδρομήθηκε το δέμα – βόμβα με παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ως αποστολέας του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου αναγραφόταν το όνομα «Αδωνις Γεωργιάδης» και διεύθυνση που αντιστοιχεί σε εκείνη του πολιτικού του γραφείου, στην οδό Ακαδημίας.

Αυτά προέκυψαν από επίσημη ενημέρωση που έλαβαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γερμανίας, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Μάλιστα, για το θέμα υπήρξε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδ. Γεωργιάδη. Δεν είχε –μέχρι αργά χθες– προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος αποστολής του «δέματος». Η έρευνα για την υπόθεση ανετέθη στην Αντιτρομοκρατική. Αρμόδιοι αξιωματικοί μάλιστα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πιθανής διασύνδεσης της αποστολής του «δέματος» στη Γερμανία και με την εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο του Αδ. Γεωργιάδη, ξημερώματα χθες στην Κηφισιά. Εξάλλου, ο εμπρηστικός μηχανισμός που ανεφλέγη έξω από το κατάστημα του αντιπροέδρου της Ν.Δ. είχε μεγάλες ομοιότητες με εκείνους που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» σε επιθέσεις κατά εκκλησιών σε Αθήνα και Πειραιά το 2009, ενώ τα μέλη της ίδιας οργάνωσης είχαν ταχυδρομήσει (το 2010) παγιδευμένο δέμα στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

Οπως προέκυπτε από χθεσινά δημοσιεύματα στον Τύπο της Γερμανίας, υπάλληλοι του υπουργείου εντόπισαν το πακέτο και ειδοποίησαν τις Αρχές. Ανδρες της αστυνομίας του Βερολίνου εξέτασαν το ύποπτο δέμα και αποφάσισαν να το παραδώσουν σε ειδική υπηρεσία πυροτεχνουργών, όπου διαπιστώθηκε πως όντως επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό. Οπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από την αστυνομία, το ύποπτο πακέτο περιείχε εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πυροτεχνημάτων (πυρίτιδα) και θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς κατά το άνοιγμά του. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Märkische Allgemeine (αργότερα επιβεβαιώθηκαν από τις γερμανικές υπηρεσίες και την ΕΛ.ΑΣ.) ο παραλήπτης ήταν ο ίδιος ο Σόιμπλε. Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και η επιχείρηση διήρκεσε αρκετές ώρες, προκειμένου να ερευνηθεί η περιοχή γύρω από την ταχυδρομική υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Νοεμβρίου του 2010, 14 συνολικά δέματα – βόμβες είχαν αποσταλεί σε πρεσβείες στην Ελλάδα, αλλά και κατά στόχων στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα και στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία και περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για τα εν λόγω δέματα. Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2011, σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε κρησφύγετο στη Νέα Ιωνία Βόλου, όπου είχαν συλληφθεί μέλη της οργάνωσης, βρέθηκαν προσχέδια και τελικά κείμενα της προκήρυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή