ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τρίτη η συζήτηση στη Βουλή για Παπαντωνίου

tin-triti-i-syzitisi-sti-voyli-gia-papantonioy-2180274

Την επομένη της συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή την προσεχή Τρίτη 21 Μαρτίου, σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη σύσταση «ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης» που αφορά τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και τρεις υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Δεδομένου ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων έχει ήδη δηλώσει πως θα υπερψηφίσει την πρόταση, έστω με διαφορετική μεταξύ τους επιχειρηματολογία ή και με ενστάσεις ως προς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της πλειοψηφίας, οι περισσότεροι στο κοινοβούλιο εκτιμούν πως η συζήτηση, ειδικά στον απόηχο της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, θα επικεντρωθεί στα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα. Αλλοι εκτιμούν πως πολλή συζήτηση θα γίνει και για το ζήτημα του πλαισίου που διέπει υποθέσεις ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών, την παράμετρο της παραγραφής κ.λπ.

Υπενθυμίζεται πως στην πρότασή τους οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για συγκεκριμένες υποθέσεις του παρελθόντος (2003) και ειδικότερα για αγορές αρμάτων μάχης, επιθετικών ελικοπτέρων, φρεγατών και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και στο πλαίσιο αυτό κάνουν λόγο «για τα αδικήματα της τέλεσης απιστίας σχετική με την υπηρεσία και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση».

Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, για να ληφθεί απόφαση επί της προτάσεως, δηλαδή προκειμένου να συσταθεί ειδική «προανακριτική» επιτροπή, διεξάγεται ψηφοφορία κατά την οποία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι. Από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση, θα συγκροτηθεί η επιτροπή με απόφαση του προέδρου και σύνθεση με ονόματα βουλευτών που κάθε κόμμα θα ορίσει. Με την ίδια απόφαση θα καθορίζεται και το χρονικό όριο προκειμένου να καταλήξει σε πόρισμα. Οταν αυτό υπάρξει, θα κατατεθεί στην ολομέλεια και επ’ αυτού, εκ νέου με μυστική ψηφοφορία και πάλι με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών, η εθνική αντιπροσωπεία θα αποφανθεί πλέον για τη συγκρότηση ή μη Ειδικού Δικαστηρίου.