Μητσοτάκης: «Μένουμε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.»

Μητσοτάκης: «Μένουμε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την Ελλάδα –στον απόηχο του πρώτου «κρας τεστ» των ολλανδικών εκλογών και της συζήτησης για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων»– θα κάνει σήμερα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τη Ν.Δ. το «Μένουμε Ευρώπη» είναι αυτονόητο. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, όμως, να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα για να διαμηνύσει ότι το «μένουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης» είναι αυτό που επιτάσσει το ρεαλιστικό συμφέρον της χώρας.

Η υπενθύμιση δεν είναι καθόλου αυτονόητη, καθώς σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης φαίνεται ότι εδραιώνονται αντιευρωπαϊκά και αντι-ευρώ αισθήματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή το πλαίσιο που θέτει η «Λευκή Βίβλος» του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο και ρόλο. Και, πάντως, η Ν.Δ. ως βασικός εκφραστής του φιλοευρωπαϊκού μετώπου στη χώρα έχει και σκοπεύει να οικοδομήσει το σχετικό αφήγημα προς τα έξω.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα εκφράσει την πεποίθηση ότι η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Οχι από συναισθηματισμό, αλλά για λόγους επιβίωσης. Για την ακρίβεια, επειδή αυτό επιτάσσει το ρεαλιστικό συμφέρον της χώρας και η ασφάλειά της σε ένα όλο και πιο ρευστό και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ούτε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επανέλθει στην ένταση στα ελληνοτουρκικά και στην ανάγκη να υπάρξει αποφασιστική μεν, ψύχραιμη δε αντιμετώπιση της όποιας τουρκικής πρόκλησης. Το μήνυμα αυτό, εξάλλου, είχε εκπέμψει και προ ημερών με αφορμή τις επαφές του με τη Γενς Στόλτενμπεργκ και τη Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες. Με την ευκαιρία, θα επαναλάβει ότι απαιτείται και από την ελληνική πλευρά η άσκηση υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής και όχι διαχείρισή της με επικοινωνιακές ακροβασίες (οι αιχμές προφανώς θα αφορούν τον Πάνο Καμμένο).

Ξεκάθαρος, εξάλλου, θα είναι ο κ. Μητσοτάκης και για το κόστος των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση, που βουλιάζουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, ενώ αναμένεται να επαναλάβει κατηγορηματικά ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τα «μέτρα Τσίπρα», για τα οποία ευθύνεται η κυβέρνηση. Τη γραμμή αυτή επανέλαβε χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης. Χαρακτήρισε μάλιστα (στα Παραπολιτικά fm) «ομολογία ενοχής» τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να ψηφιστούν τα μέτρα με 180 ψήφους, όπερ σημαίνει ότι σε αντίθεση με όσα υποστήριζε η κυβέρνηση, δεν έρχεται το τέλος της λιτότητας, γι’ αυτό και η κυβέρνηση «ζητά πατερίτσες».

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και οι συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα ήταν, εξάλλου, το βασικό θέμα συζήτησης στο χθεσινό ραντεβού του προέδρου της Ν.Δ. με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στο Μοσχάτο. Η συζήτηση –παρόντες ήταν ακόμη ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για τα δημοσιονομικά Στέλιος Πέτσας– επικεντρώθηκε στα «κόκκινα» δάνεια και στην ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας, ενώ η τραπεζική πλευρά εξέφρασε προβληματισμό για τη διαχείριση των προσδοκιών από μια νέα παράταση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή