Βουλή: Με «άρωμα» πολιτικών διεργασιών επίκαιρη επερώτηση για συντάξεις και ΕΦΚΑ

Βουλή: Με «άρωμα» πολιτικών διεργασιών επίκαιρη επερώτηση για συντάξεις και ΕΦΚΑ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλού πολιτικού ενδιαφέροντος επίκαιρη επερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή: Αφενός αφορά το θέμα των συντάξεων, το θέμα με τις εισφορές και τα «μπλοκάκια», καθώς και τα διοικητικά ζητήματα στον ΕΦΚΑ. Αφετέρου την υπογράφουν, με πρώτη την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φωτεινή Γεννηματά, 18 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από κοινού με τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές: πρόκειται για τους Χ.Θεοχάρη, Γ.Καρρά, Αικατερίνη Μάρκου και Κ.Μπαργιώτα.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο, δηλαδή της συνυπογραφής της επερώτησης από τους 4 ανεξάρτητους, όπως ήταν φυσικό, τροφοδότησε σχόλια και σενάρια στο Περιστύλιο, στο πλαίσιο των γενικότερων συζητήσεων της τελευταίας περιόδου αναφορικά με τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό.

Επί της ουσίας, οι επερωτώντες βουλευτές σημειώνουν κατ’ αρχήν: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατόρθωσε να αποδομήσει βιαίως το Ασφαλιστικό Σύστημα χωρίς να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Έκοψε το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, περιέκοψε τις επικουρικές συντάξεις, νομοθέτησε «κόφτη» οριζόντιων περικοπών. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η πρωτοφανής καθυστέρηση στην απονομή νέων συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δέκα ολόκληρους μήνες μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη». Υπό αυτό το πρίσμα, μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί λάθη στον υπολογισμό των εισφορών, ενώ την ίδια στιγμή, οι ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια οδηγούν σε ομηρία τους ασφαλισμένους από τους εργοδότες τους, σε αύξηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και τελικά σε απολύσεις και κλείσιμο δραστηριοτήτων και απώλεια πόρων για το Δημόσιο. Ακόμη και σήμερα, ο ΕΦΚΑ δεν διαθέτει Οργανόγραμμα καθώς δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση με κανονιστικού χαρακτήρα μεθοδεύσεις ακυρώνει στην πράξη, κατά τρόπο προκλητικά αντιδημοκρατικό, τον κοινωνικό έλεγχο και την δημοκρατική λογοδοσία στην κοινωνική ασφάλιση καθώς στο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ δεν μετέχουν εκπρόσωποι των ασφαλισμένων αλλά ούτε και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Όλες οι Υπηρεσίες του νέου Οργανισμού είναι υποστελεχωμένες».

Τούτων δοθέντων, απευθυνόμενοι στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου, ζητούν να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια και να καταγραφούν οι κυβερνητικές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή