Ερώτηση 46 βουλευτών της ΝΔ για τη διαφθορά

Ερώτηση 46 βουλευτών της ΝΔ για τη διαφθορά

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις θεσμικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης που προκάλεσαν την υποβάθμιση της χώρας κατά 11 θέσεις στον δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το έτος 2016, αναφέρονται, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, 46 βουλευτές της ΝΔ με επικεφαλής τον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στην ερώτηση σημειώνεται ότι «… ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των δεκάδων συναρμόδιων φορέων» και ότι «το 2015, στα πλαίσια χαρτογράφησης των φορέων από τον Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, απαιτήθηκαν 268 σελίδες για την καταγραφή σ' ένα κείμενο όλων των συναρμόδιων αρχών, υπηρεσιών και λοιπών μηχανισμών ελέγχου κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα».

Οι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι άλλαξε τον νόμο για τον ανεξάρτητο θεσμό του εθνικού συντονιστή κατά της διαφθοράς, που αναφερόταν απευθείας στον πρωθυπουργό και προχώρησε στη σύσταση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπαγόμενη στον υπουργό Επικρατείας, την οποία στη συνέχεια με το ΠΔ71/2015 μετέφερε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ερωτώντες τονίζουν ακόμη ότι «αποτελεί υποχρέωση του τρίτου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η δημιουργία ενός συστήματος που θα εξασφαλίζει τον ορθό συντονισμό, την ιεράρχηση των ερευνών και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ερευνητικών σωμάτων, για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, μέσω ενός Συντονιστικού Σώματος στο οποίο θα προεδρεύουν εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και εγκλημάτων διαφθοράς».

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές είναι «γιατί δεν έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα νομοθετική πρωτοβουλία για τη στεγανοποίηση της διεξαγωγής ερευνών για οικονομικό έγκλημα και διαφθορά από πολιτικές παρεμβάσεις, σε συγκεκριμένες υποθέσεις». Ζητούν, επίσης, να ενημερωθούν αν έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στον πρωθυπουργό εκθέσεις για τη δραστηριότητα της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή