Το Μαξίμου διαψεύδει τα εκλογικά σενάρια

Το Μαξίμου διαψεύδει τα εκλογικά σενάρια

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση προανήγγειλαν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά την παρουσία του σήμερα στην Ωρα του Πρωθυπουργού, όπου θα απαντήσει σε ερώτηση της Ενωσης Κεντρώων για τα προβλήματα που καταγράφονται στον χώρο της Υγείας. «Το θέμα καίει και θα έχει ενδιαφέρον η συνεδρίαση», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αξιοποιήσει την ερώτηση για να αναφερθεί σε υπό δικαστική διερεύνηση σκάνδαλα που συνδέονται με τον χώρο της Υγείας και για ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες από στελέχη της αντιπολίτευσης. Πέραν αυτού, αναμένεται ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσει το δημόσιο βήμα για μια επικαιροποιημένη τοποθέτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τη στόχευση της κυβέρνησης, όσον αφορά την προοπτική συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τόσο ως προς τον χρόνο όσο και σε σχέση με το περιεχόμενό της.

Την ίδια στιγμή, καθίσταται μέ­ρα με τη μέρα όλο και περισσότερο σαφές ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση επιτείνει την αβεβαιότητα και ευνοεί την ανάπτυξη εδάφους για κινδυνολογικά σενάρια που, όμως, μπορεί να έχουν άδηλες επιπτώσεις στην ίδια τη διαπραγμάτευση αλλά και στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν χθες, με τη φημολογία για απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έπειτα από σύγκρουση με τους εταίρους, να εξαπλώνεται με αστραπιαία ταχύτητα. Ενα, σύμφωνα με σχόλιο ανθρώπων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, «γελοίο δημοσίευμα», το οποίο αναρτήθηκε από, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «αμφιβόλου σοβαρότητος ιστοσελίδα» (σ.σ.: πρόκειται για την ιστοσελίδα ForexLive), έτυχε μαζικής αναπαραγωγής και προκάλεσε τριγμούς στην Αθήνα για τη διάχυση εικόνας πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα που μετέδιδε. Το εν λόγω δημοσίευμα, με τη μορφή παραπολιτικού σχολίου, και χωρίς παραπομπή σε σαφείς πηγές, αλλά σε φημολογία, έκανε αναφορά σε πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε διάγγελμα ακόμη και εντός της ημέρας ή το αργότερο μέχρι σήμερα, στο οποίο θα έκανε αναφορά σε προσφυγή στις κάλπες, εξαιτίας των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση. Η μετάδοση του συγκεκριμένου σχολίου μέσω της πλατφόρμας του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters προσέδωσε άλλα χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη σοβαρότητα της πληροφορίας.

Ενώ η αρχική αντίδραση του Μαξίμου ήταν να αγνοήσουν το θέμα, ο κύκλος αναπαραγωγής του που ακολούθησε και οι διαστάσεις που έλαβε οδήγησαν σε δημόσιο σχολιασμό και επίθεση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατά του πρακτορείου Reuters, με την επισήμανση ότι «θα έπρεπε, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, να είναι περισσότερο προσεκτικό και να μην φιλοξενεί «δημοσιεύματα αμφιβόλου προελεύσεως και μηδενικής αξιοπιστίας». Από το πρωθυπουργικό γραφείο σχολίαζαν ότι σε μια κανονική περίοδο τα σενάρια του εν λόγω δημοσιεύματος, «δεν θα αφορούσαν κανέναν», αλλά στη δεδομένη συγκυρία, εν μέσω της διαπραγμάτευσης, «κάθε ψεύτικη είδηση, που προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, μετατρέπεται αυτομάτως σε πρώτο θέμα σε μεγάλη μερίδα του Τύπου». Παράλληλα, με την ίδια ανακοίνωση τα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου άφησαν αιχμές για ενδεχόμενη σκοπιμότητα πίσω από τη δημοσίευση της εν λόγω είδησης: «Ελπίζουμε να είναι απλώς μια ανοησία γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια με το Χρηματιστήριο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή