Σπίρτζης: Συμφέροντα πίσω από τις επιθέσεις στις συγκοινωνίες

Σπίρτζης: Συμφέροντα πίσω από τις επιθέσεις στις συγκοινωνίες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οργανωμένα συμφέροντα και κυκλώματα παρανομίας και όχι στους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες» ή σε χούλιγκαν χρέωσε χθες από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης την ευθύνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα με στόχο οχήματα και υλικό των αστικών συγκοινωνιών. Οι καταστροφές, οι βανδαλισμοί και η πυρπόληση λεωφορείων, σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασε ο κ. Σπίρτζης, προέρχονται κυρίως από εκείνους οι οποίοι αντιδρούν σε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι επιθέσεις αυτές δεν είναι περισσότερες όσων εκδηλώνονταν τα περασμένα χρόνια. Στοιχεία τόσο για τον αρχικό ισχυρισμό του περί των υπευθύνων όσο και για τη συχνότητα των επιθέσεων δεν παρουσιάστηκαν.

«Για το θέμα της φύλαξης να επιφυλαχθώ να σας δώσω τα απαραίτητα στοιχεία. Είναι πολύ της επικαιρότητας οι βανδαλισμοί. Αν δείτε τα στοιχεία, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι περισσότερα τα φαινόμενα αυτά τώρα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια που δεν ήταν τόσο δημοφιλή. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα φαινόμενα δεν πρέπει να σταματήσουν», σημείωσε και συνέχισε: «Η γνώμη μου είναι –και τη λέω πολύ ανοικτά και δημόσια– ότι αυτοί οι βανδαλισμοί, η πλειονότητα αυτών των φαινομένων, δεν οφείλονται ούτε σε ομάδες πολιτικές ούτε σε χουλιγκανισμό από τα γήπεδα –υπάρχουν και τέτοια-, αλλά οφείλονται και συνδέονται με συγκεκριμένες ομάδες εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Αρχισαν να εκδηλώνονται όταν ανακοινώσαμε την πολιτική απόφαση του να φυλάσσονται οι σταθμοί του μετρό όχι από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά από την Ελληνική Αστυνομία και εξελίχθηκαν αυτά τα φαινόμενα στη συνέχεια, όταν είχαμε τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα και τα εργοστάσια των πλαστών εισιτηρίων που βρέθηκαν και βέβαια για την εγκατάσταση του νέου συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα μας εξοικονομήσει πάρα πολλά λεφτά από τέτοιες δραστηριότητες συγκεκριμένων, οργανωμένων και παράνομων συμφερόντων».

Την επισήμανση αυτή σχολίασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος – με αφορμή ερώτηση του οποίου έγινε η συγκεκριμένη «καταγγελία» Σπίρτζη: «Μας λέτε ότι υπάρχουν συμφέροντα τα οποία καταστρέφουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα καίνε μέσα στο κέντρο της Αθήνας επειδή, πρώτον, πιθανόν να θέλουν να περνάνε τα ανταλλακτικά και οι συντηρήσεις σε κάποια συμφέροντα και, δεύτερον, επειδή αλλάξαμε τον τρόπο φύλαξης των σταθμών που πέρασε από ιδιωτική εταιρεία στην Ελληνική Αστυνομία; Καταλάβατε τι συζητάμε σήμερα; Πρέπει να γίνει έλεγχος, δεν το συζητάμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή