Αντιπερισπασμός από Τσίπρα

Αντιπερισπασμός από Τσίπρα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για παλαιότερες υποθέσεις στον χώρο της υγείας προανήγγειλε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας από τη Βουλή διευρύνοντας το μέτωπο της σύγκρουσης κυρίως με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, λίγες ημέρες μόνο πριν από τη δρομολόγηση των εργασιών της προανακριτικής που ζήτησαν οι βουλευτές της σημερινής συγκυβέρνησης για τα εξοπλιστικά, και ενώ η εθνική αντιπροσωπεία και ιδιαίτερα η δικομματική πλειοψηφία αναμένουν το αποτέλεσμα της δύσκολης διαπραγμάτευσης για τη β΄ αξιολόγηση.

Η προαναγγελία αυτή, πάντως, συνοδεύτηκε διά στόματος του πρωθυπουργού από σειρά έμμεσων αναφορών στο περιεχόμενο των λεγόμενων «αντιμέτρων» που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα έρθουν ως αντιστάθμισμα των νέων δημοσιονομικών μέτρων, μετά το 2018: από τις αναφορές αυτές προκύπτει ότι μειώσεις στη φορολογία, όπως στον ΦΠΑ, μάλλον εγκαταλείπονται ως ιδέα, ενώ προκρίνονται μέτρα για τα σχολικά γεύματα και την «προστασία» των συντάξεων που, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αποτελούν οικονομικά στηρίγματα τέκνων ή εγγονιών που πλήττονται από την ανεργία. Ως γνωστόν, γεύση ενός τέτοιου «πακέτου» έδωσε σε συσκέψεις και συνεδριάσεις εντός Κοινοβουλίου το τελευταίο 48ωρο και ο υπουργός Οικονομικών, βαθαίνοντας το κλίμα ανησυχίας και δυσαρέσκειας μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλάζοντας, συγκυριακά, τη δυσάρεστη για την πλειοψηφία αυτή ατζέντα, ο κ. Τσίπρας άνοιξε από χθες νέο κύκλο συζητήσεων με επίκεντρο υποθέσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως σκανδαλώδεις:

«Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στον χώρο της υγείας, με δημοσιεύματα, με εισαγγελικές παρεμβάσεις, με δικογραφίες, το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, παίρνοντας αφορμή από επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη για την κατάσταση στον χώρο της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, την υπόθεση Novartis, «η οποία, και ενδέχεται όπως κάποιοι λένε –δεν ξέρω, ακούω και εγώ, δεν είμαι ειδικός– να είναι ένα σκάνδαλο που σε ό,τι αφορά τη ζημιά στο Δημόσιο μπορεί να είναι μεγαλύτερο της Siemens», για το «Ερρίκος Ντυνάν» και το «πώς το νοσοκομείο αυτό πέρασε στα χέρια ιδιωτών προς μεγάλη ζημιά του Δημοσίου». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μια δέσμευση και στην πρώτη και στη δεύτερη εκλογή, ότι δεν πρόκειται να αφήσει ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω».

Τα σχολικά γεύματα

Από την πλευρά του ο κ. Λεβέντης επέμεινε να σχολιάζει στις τοποθετήσεις του κυρίως τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον χώρο της Υγείας, ενώ παράλληλα έθεσε στον κ. Τσίπρα ερωτήματα εκ νέου για την πορεία της διαπραγμάτευσης. «Είπατε ότι υπάρχουν μέτρα και υπάρχουν και αντίμετρα. Ακούστε ποια είναι τα αντίμετρα: η βελτίωση του γεύματος στα παιδιά στα σχολεία. Ακούτε το αντίμετρο; Είστε ικανοποιημένοι από τα αντίμετρα αυτά; Στην τηλεόραση τα έλεγαν χθες τα αντίμετρα και αισθάνθηκα άσχημα», σημείωσε.

Σχολιάζοντας ο πρωθυπουργός τη συγκεκριμένη αναφορά, είπε: «Θεωρείτε ότι τα σχολικά γεύματα είναι κάτι ανούσιο. Εγώ θα σας έλεγα ότι δεν είναι ανούσιο, δυστυχώς. Διότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, δυστυχώς, όπου πηγαίνουν παιδιά στα σχολεία, ακόμα και στις μέρες μας, χωρίς στα σπίτια τους να έχουν τη δυνατότητα να τους δώσουν ένα πλήρες πρωινό. Οπως δεν είναι αμελητέα παρέμβαση το να φροντίσουμε, όχι μόνο για τους ηλικιωμένους, που βεβαίως όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις συντάξεις και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η σύνταξη του ηλικιωμένου δεν πηγαίνει για τις δικές του ανάγκες. Πηγαίνει στο άνεργο παιδί, στο εγγόνι». Για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να φτιάξει υποδομές και όχι «πυροτεχνήματα». Σαν πυροτέχνημα, δε, εμφάνισε την προοπτική μείωσης του ΦΠΑ (σενάριο που είχε συζητηθεί από κυβερνητικά στελέχη: «Μείωση ΦΠΑ; Μεγάλη υπόθεση! Και να τον μειώσουμε τον ΦΠΑ, από τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ δεν θα πάει στον καταναλωτή, δυστυχώς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.