Προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών

Προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας είναι για την κυβέρνηση το ορόσημο που θα κρίνει εάν υπάρχει ρεαλιστική προσδοκία να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως το επόμενο, της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα ή αν η προοπτική επίτευξης συμφωνίας μετατίθεται για τον Μάιο. Κυβερνητικές πηγές και πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος δήλωναν χθες ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συνεδρίαση της Δευτέρας αποφασισμένη να διεκδικήσει μια συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τα θέματα που, όπως αναφέρεται, δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καθώς οι αποφάσεις που απαιτούνται και οι υπερβάσεις που θα πρέπει να γίνουν ξεφεύγουν της δικαιοδοσίας των εντεταλμένων για τη διαπραγμάτευση εκπροσώπων των θεσμών.

Από την κυβέρνηση, πριν από την έναρξη της χθεσινής κρίσιμης τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των θεσμών, δήλωναν ότι θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα. Μάλιστα, ανέφεραν πως εάν εκτιμηθεί ότι θα χρειαστεί πριν από το Eurogroup να επαναληφθεί η διαδικασία, δεν αποκλείεται και νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα ή και αύριο. Επιδίωξη της κυβέρνησης και οι σχετικές οδηγίες που δόθηκαν προς τους εμπλεκομένους με τη διαπραγμάτευση υπουργούς από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα. «Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούμε να έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος τη Δευτέρα», αναφέρουν στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. «Μόνο εάν πάμε στις Βρυξέλλες έχοντας κλείσει σχεδόν όλα τα θέματα, πλην εκείνων των ελαχίστων που θα πρέπει να επιλυθούν πολιτικά», δηλώνουν οι ίδιες πηγές. Βέβαια, αυτά τα «ελάχιστα» αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» και τα δυσκολότερα για να συμφωνηθούν ζητήματα. Ωστόσο, στην κυβέρνηση δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι εάν όντως πρόκειται να ζητήσουν πολιτική λύση για τα μεγάλα, θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε όλα τα υπόλοιπα, ώστε να στερήσουν από την άλλη πλευρά το επιχείρημα ότι οι διαφορές είναι πολλές και ότι δεν υπάρχει πραγματική βούληση για υπέρβαση των διαφορών.

Με το αποτέλεσμα των διεργασιών που –εφόσον απαιτηθεί– θα συνεχισθούν μέχρι την τελευταία στιγμή να είναι ακόμη ανοιχτό, από την πλευρά της κυβέρνησης άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει πέραν του αφορολογήτου, τη μείωση του οποίου έχει επί της ουσίας αποδεχθεί, και σε ένα συμβιβασμό για τις συντάξεις και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Επιδίωξη είναι να καταφέρει να κερδίσει όσα διεκδικεί στα εργασιακά και κυρίως την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, η Αθήνα εμφανίζεται σε ένα δεύτερο επίπεδο διατεθειμένη να μετακινηθεί και στις προτάσεις της για τα αντίμετρα, ώστε να επιτευχθεί κι εκεί συμφωνία. Στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε χθες ο κ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα. «Πρέπει να παλέψουμε μαζί για την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στη Ρώμη

Εάν, πάντως, δεν προκύψει τη Δευτέρα ουσιαστική πρόοδος, η σκυτάλη θα περάσει και πάλι στον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα συναντηθεί με τους ομολόγους του και την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία το επόμενο Σάββατο, 25 Μαρτίου, στη Ρώμη, με αφορμή την επετειακή σύνοδο για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της Ενωμένης Ευρώπης. Την προηγούμενη ημέρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα γίνουν δεκτοί από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Κατά κάποιο τρόπο, η μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός του Απριλίου. Εάν δεν επιβεβαιωθεί ουσιαστική πρόοδος, τότε είναι ορατή η πιθανότητα μιας μακράς παράτασης στις διαβουλεύσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή