Κοτζιάς: Συνεργασία ΗΠΑ – Ε.Ε. με στόχο τη σταθερότητα

Κοτζιάς: Συνεργασία ΗΠΑ – Ε.Ε. με στόχο τη σταθερότητα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρόποι με τους οποίους ΗΠΑ και Ευρώπη θα εξασφαλίσουν ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, το σημαντικότερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον του κ. Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό «National Interest», ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι «η νέα κυβέρνηση πρόκειται να οργανώσει μια νέα συμμαχία κρατών για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης και η οποία μπορεί να βρει έναν τρόπο να κερδίσει». Και εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη συμπεριφέρθηκαν προς τον κ. Τραμπ μετά την εκλογή του. «Δεν μου άρεσε η συμπεριφορά κάποιων ευρωπαϊκών κρατών που συμπεριφέρθηκαν προς τον Τραμπ όπως θα μπορούσαν να συμπεριφερθούν προς τις χώρες του τρίτου κόσμου». Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε, επιπλέον, ότι οι συγκεκριμένες χώρες «πρέπει να καταλάβουν γιατί κέρδισε και τι κρύβεται πίσω από αυτή την τεράστια υποστήριξη στο πρόσωπό του. Η δημοκρατία πρέπει να γίνεται σεβαστή».

Ο κ. Κοτζιάς στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον αλλά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χ.Ρ. Μακ Μάστερ, επισήμανε ότι η Αθήνα εξαρχής επένδυσε στην προσπάθεια να καλλιεργήσει διαύλους με το επιτελείο του κ. Τραμπ, παραπέμποντας και στις επαφές που είχε ο ίδιος στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2016. Στη συνέντευξή του ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί πολύ βαριά από την προσφυγική κρίση. Εκτίμησε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ «εκείνη την περίοδο είχε επικεντρωθεί περισσότερο στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη και στο πρόβλημα της Ουκρανίας και δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το προσφυγικό πρόβλημα». Απέδωσε την αύξηση της επιρροής των αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. στο έλλειμμα ηγεσίας. «Δεν υπάρχει αρκετή δημοκρατική συζήτηση σχετικά με το τι είδους Ευρώπη θέλουμε για τον εικοστό πρώτο αιώνα», είπε.

Αναφερόμενος στις ευρωρωσικές σχέσεις, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι ουσιαστικά αφορούν μόνο ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει ακόμη απαντηθεί. «Η Ρωσία ανήκει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ασφάλειας ή το οικοδόμημα αυτό διαμορφώνεται εναντίον της Ρωσίας;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις Ερντογάν περί «ναζί», ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία ως «νευρική» και «αλαζονική». Τέλος, περιέγραψε τη Γερμανία ως «μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος», η οποία, ωστόσο, «αδυνατεί να σκεφτεί εποικοδομητικά για το κοινό συμφέρον των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή