Το Μέγαρο Μαξίμου σε κατάσταση επιφυλακής

Το Μέγαρο Μαξίμου σε κατάσταση επιφυλακής

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να κληθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ακόμη και εντός της εβδομάδας που αρχίζει αύριο, να ψηφίσουν κάποια από τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής το πρωθυπουργικό επιτελείο και την κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον από το αυριανό Eurogroup προκύψει θετικό πρόσημο όσον αφορά την προοπτική υπέρβασης των εμποδίων και ολοκλήρωσης της συμφωνίας, τότε θα πρέπει άμεσα να αρχίσει η νομοθέτηση ορισμένων από εκείνα που έχουν συμφωνηθεί, όπως, για παράδειγμα, του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν ότι δεν είναι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η αναζήτηση ευρύτερης πλειοψηφίας για την ψήφιση των μέτρων. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατέθεσε δημόσια την άποψη ότι θα πρέπει να αναζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία για τα νέα μέτρα, εκφράζει, πάντως, όχι μόνον την προσωπική του άποψη, αλλά μια συζήτηση που έχει γίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Νίκος Φίλης εμφανίζεται, επίσης, να υποστηρίζει την άποψη αυτή. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που βλέπουν θετικά την αναζήτηση αυξημένης πλειοψηφίας. Κάτι τέτοιο θα μείωνε το βάρος από τις πλάτες τους, καθώς, εάν τα μέτρα ψηφισθούν και από βουλευτές κομμάτων πέραν του κυβερνητικού συνασπισμού, θα μπορούν να υπερασπισθούν τη στάση τους έναντι των ψηφοφόρων λέγοντας ότι, προφανώς, κανείς δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά.

Στο Μαξίμου απορρίπτουν ασυζητητί να θέσουν ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας. Θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαλυτικές τάσεις και να ενεργοποιήσει απρόβλεπτες εξελίξεις. Εκτιμούν ότι η αναζήτηση αυξημένης πλειοψηφίας θα λειτουργήσει ως άλλοθι για ορισμένους βουλευτές, οι οποίοι, εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα, θα επιλέξουν να μη σηκώσουν το βάρος της ψήφισης επιπλέον μέτρων και κάτι τέτοιο θα φέρει στο προσκήνιο ζητήματα ανοχής ή όχι προς τους διαφωνούντες, διαγραφών, κ.λπ.

Η ενημερωτική συνάντηση που είχε εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι η ανησυχία για το τελικό ισοζύγιο μέτρων – αντίμετρων είναι μεγάλη, καθώς οι βουλευτές περιμένουν να συμφωνηθούν τα δεύτερα, ώστε «οπλισμένοι» με αυτά να μπορέσουν να υπερασπισθούν έναντι των ψηφοφόρων τους τα πρώτα. Σε κάθε περίπτωση, η διαφαινόμενη διολίσθηση της κυβέρνησης, όσον αφορά τα αντίμετρα, από ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις, που θα μπορούσαν να παρουσιασθούν ως εξισορροπητικές των νέων μέτρων, σε μια δέσμη παροχών σε επίπεδο επισιτιστικής βοήθειας για τους πλέον αδυνάμους, διαμορφώνει ένα πολύ ισχνό «πακέτο».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους θα φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή. Ηδη, σε όλους του τόνους επισημαίνεται ότι, εφόσον τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή λάβουν την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να πειθαρχήσουν και να τα ψηφίσουν στη Βουλή. Εάν κάποιος θεωρήσει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ψήφισης των μέτρων, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του.

Στην περίπτωση αυτή, ίσως αποδειχθεί περισσότερο επώδυνη πολιτικά η διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή, όπου θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ενστάσεις για το τελικό περιεχόμενο ενδεχόμενης συμφωνίας. Εκτιμάται ότι, εάν ολοκληρωθεί χωρίς μεγάλες συγκρούσεις, τότε οι βουλευτές, έχοντας και ως άλλοθι τη «γνωμοδότηση» του κόμματος, θα ψηφίσουν τα μέτρα. Σε σχέση με τη διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή, εκφράζεται η άποψη ότι η κυριότερη εσωκομματική ομαδοποίηση, η κίνηση «53+», παραμένει υπό την ισχυρή επιρροή Τσακαλώτου και οι όποιες αντιρρήσεις του για μια συμφωνία θα μετριασθούν από το γεγονός ότι είναι αυτός που τη διαπραγματεύθηκε και την έφερε ενώπιόν τους.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν υπάρχει ανησυχία για την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Ισα ίσα, προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη σχολιάζουν με μια δόση πικρίας αλλά και ενόχλησης ότι «αυτό έλειπε να έχει πρόβλημα με τους βουλευτές του ο Καμμένος. Οι μισοί έχουν υπουργική θέση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή