To κρίσιμο ορόσημο «πάει» Μάιο

To κρίσιμο ορόσημο «πάει» Μάιο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα από το σημερινό Eurogroup να είναι πλέον η διασφάλιση της επιστροφής των θεσμών ξανά στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι ξεκάθαρο ότι οι στόχοι που είχε θέσει η ελληνική πλευρά για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι τελείως ανέφικτοι. Ακόμη και ο καινούργιος στόχος, που έθεσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αυτήν τη φορά για συνολική συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 7 Απριλίου, δεν θα επιτευχθεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Παράλληλα διαψεύδονται και οι ελπίδες που είχε η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μεταφέροντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά για την επόμενη.

Με τις καθυστερήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά και τις τεχνικές δυσκολίες του Απριλίου –καθώς μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και οι εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου)– η ημερομηνία για συνολική συμφωνία που θα διασφαλίζει και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μεταφέρεται πλέον για τον Μάιο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Το γεγονός ότι αυτή η εκτίμηση των Βρυξελλών ήρθε λίγη ώρα αφού ο κ. Τσακαλώτος «έδειχνε» στη Βουλή ότι η συνολική συμφωνία θα μεταφερόταν για το Eurogroup στις 7 Απριλίου, έκανε την Αθήνα να αντιδράσει σε τέτοιο βαθμό, που κυβερνητική πηγή, σε non paper, χαρακτήριζε τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου «άστοχες, με πολλές ανακρίβειες» που επιπλέον έγιναν και «σε κακή χρονική στιγμή». Από το τελευταίο Εurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου, μπορεί να έχει γίνει πρόοδος σε μία σειρά θέματα, τα βασικά όμως «αγκάθια» παραμένουν ανοικτά. «Τα θέματα είναι τεχνικά εύκολα, αλλά πολιτικά δύσκολα, μερικά από αυτά βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μήνες, ακόμη και χρόνια», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να τονίσει ότι, αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούν να λυθούν, καθώς η τεχνική συμφωνία μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, ακόμη και εντός του Μαρτίου. Επανέλαβε δε, για άλλη μία φορά, ότι «η κατάσταση δεν βελτιώνεται με τον χρόνο, δεν βγαίνει κάτι θετικό από τις καθυστερήσεις».

Τα μέτωπα

Τα βασικά ανοικτά θέματα δεν είναι άλλα από τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019, αλλά και στα αναπτυξιακά μέτρα που θα λάβει αν ξεπεράσει τον στόχο του 3,5%. Εκεί που έχει σημειωθεί πρόοδος είναι στο πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο, ενώ το ασφαλιστικό και κυρίως τα εργασιακά παραμένουν ακόμη ανοικτά.

Στο τελευταίο θέμα η απόσταση με την ελληνική πλευρά δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς και οι ίδιοι οι θεσμοί δεν συμφωνούν στο τι είναι αποδεκτό. Από τη μία, οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, ενώ το ΔΝΤ θέλει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Συγχρόνως, οι θεσμοί δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει ευελιξία που ίσως ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση και στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, όπως η αγορά ηλεκτρισμού και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς, όπως είπε, «αν δεν υπάρξει μια καλή λύση σε αυτά τα θέματα δεν βλέπω να κλείνει η διαπραγμάτευση».

Η επιστροφή

Κατά πόσον θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, μέχρι αύριο, αλλά και από το κατά πόσο στο σημερινό Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος θα δώσει πειστικές διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις για το πόσο γρήγορα μπορούν να κλείσουν τα ανοικτά θέματα, έτσι ώστε να δώσει το Eurogroup το «πράσινο φως» για την άμεση επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών.

Οσον αφορά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας, το γεγονός ότι μεσολαβεί το Πάσχα, αλλά και οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, τον Απρίλιο, καθιστά τον μήνα «δύσκολο» για αποφάσεις που συμπεριλαμβάνουν τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή