Βουλή: Νομοθετώντας εκ παραδρομής

Βουλή: Νομοθετώντας εκ παραδρομής

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιστατικό με την επιεικώς ατυχή και πολιτκώς απαράδεκτη άρνηση θετικής ψήφου (ψήφισε «παρών»), εκ μέρους βουλευτή της ΝΔ –που είχε και το ρόλο εισηγητή/εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- σε τροπολογία η οποία προέβλεπε τη δυνατότητα χορήγησης ελληνικής υπηκοότητας στη δεύτερη γενιά Ελλήνων Εβραίων, ήρθε εκτός όλων των άλλων να αναδείξει όλα τα στραβά του πολιτικού-κοινοβουλευτικού συστήματος.

Βουλή: Νομοθετώντας εκ παραδρομής-1

Το γεγονός ότι αποτέλεσε αφορμή για μια νέα σύγκρουση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, ήταν μάλλον αναμενόμενο ή και «φυσικό» μέσα στο ευρύτερα χαμηλό επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που τα τελευταία χρόνια κυρίως μετατρέπει όλα τα μεγάλα ζητήματα σε πεδία φθηνής επικοινωνιακής διαχείρισης. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι πως έτσι όπως εξελίχθηκε φέρνει στην επιφάνεια στρεβλώσεις και αδυναμίες που συχνά κάνουν την εμφάνισή τους και ουδένα συγκινούν.

Βουλή: Νομοθετώντας εκ παραδρομής-2

Η ΝΔ, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το λάθος, έκανε λόγο για «εκ παραδρομής» ψήφο. Υπενθυμίζεται πως επρόκειτο για μια βουλευτική τροπολογία (από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ), η οποία ελάχιστα συζητήθηκε στο πλαίσιο ακόμα ενός άσχετου νομοσχεδίου. Στη συνεδρίαση, ενώ αρχικώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωνε πως το κόμμα είναι θετικό απέναντι στη ρύθμιση, την ώρα της ψηφοφορίας, ο εισηγητής του ίδιου κόμματος δήλωσε «παρών».

Βουλή: Νομοθετώντας εκ παραδρομής-3

Το «εκ παραδρομής» δικαιολογήθηκε από το κόμμα μέσω ανακοίνωσης και όχι από τον εισηγητή με δήλωσή του ως ένα λάθος που αιτία του είχε το μπέρδεμα της εθνικής αντιπροσωπείας από τις πολλές τροπολογίες.

Βουλή: Νομοθετώντας εκ παραδρομής-4

Εγινε θόρυβος πολύς, για προφανείς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέσω ανακοινώσεων, είτε με σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ακόμα και ο πρωθυπουργός σχολίασε στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter. Η προσεκτική παρατήρηση των κοινοβουλευτικών πραγμάτων, ωστόσο, με αφορμή το εν λόγω γεγονός αποκαλύπτει το μη μοναδικό του πράγματος και ως εκ τούτου, τις απίστευτες ανεπάρκειες του συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

ΠΡΩΤΟΝ, η κατάθεση και ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, έρχεται να υπογραμμίσει πως δεν ισχύει η άτοπη τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής εντός της Ολομέλειας σε πρόσφατη συνεδρίαση, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές είναι ουσιαστικά πολιτικά «ευνουχισμένοι» και δεν μπορούν να νομοθετήσουν! «Θέλω να αποσαφηνίσω κάτι, διότι ακούστηκαν αρκετά πράγματα και για το κατά πόσο η Βουλή είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας και η κατ’ εξοχήν και μόνη διαδικασία νομοθέτησης και δικαιώματος νομοθέτησης. Δεν είναι ακριβώς έτσι και το γνωρίζουμε όλοι και όλες, διότι η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην Κυβέρνηση. Δηλαδή, αν δείτε όλα τα άρθρα και τη ραχοκοκαλιά αυτού του Κανονισμού, έχει μια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η Βουλή σε πολύ μεγάλο βαθμό παρακολουθεί ως προς τη νομοθετική πρωτοβουλία, για να είμαστε πάρα πολύ σαφείς.

Και σας το λέω διότι πιστεύω ότι σε όλους τους Εκπροσώπους κομμάτων έρχονται -και σε εμένα, ως Πρόεδρο, μάλιστα πολλές φορές έρχονται- κοινωνικοί φορείς, οι οποίοι λένε «πάρτε αυτή την πρωτοβουλία να μπει αυτή η τροπολογία, να μπει αυτή η νομοθεσία». Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά και μόνο και εφ’ όσον έρθει διά του αρμοδίου Υπουργού. Μπορούμε να πούμε μόνο την καλή μας κουβέντα, να συνηγορήσουμε ως κόμματα, ως Κοινοβουλευτικές Ομάδες, να έρθουν διά της Κυβέρνησης να εξετασθούν και να νομοθετήσουμε. Αυτό το λέω απλώς έτσι, για να ξέρουμε και το όριο που το ίδιο το Σύνταγμα εκ των πραγμάτων θέτει, βεβαίως, στον πρώτο πυλώνα της δημοκρατίας και της νομοθετικής διαδικασίας, που είναι η Βουλή», έλεγε (12/1/2017) χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Ήταν ένας αρνητικός αιφνιδιασμός τόσο γιατί προέβη σε μια τέτοια απαξιωτική για την εθνική αντιπροσωπεία «εκτίμηση» ο υψηλότερος εκπρόσωπος του Θεσμού, όσο και για το ότι ουδένμέλος της διαμαρτυρήθηκε.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, προσφάτως, επίσης, καταγράφηκε ανάλογο περιστατικό έλλειψης αρμονίας στη λειτουργία ενός κόμματος εντός Βουλής –και μάλιστα, του μικρού εκ της συγκυβέρνησης: Ο εισηγητής δήλωνε ότι καταψήφιζε ρύθμιση, και λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ίδιου κόμματος ανέτρεπε την τοποθέτηση του εισηγητή.

ΤΡΙΤΟΝ, υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης έσπευδαν να «διορθώσουν» λάθη σε νομοθετικές ρυθμίσεις που είτε είχαν ψηφιστεί σε προηγούμενο χρόνο, είτε είχαν ελάχιστες ώρες νωρίτερα κατατεθεί προς ψήφιση, κάνοντας λόγο για «εκ παραδρομής» λάθη που έπρεπε να τακτοποιηθούν μέσω ψηφοφορίας (φωτογραφίες).

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, υπήρξε και περίπτωση, βουλευτές της πλειοψηφίας να καταθέτουν τροπολογία (για τη στέγαση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων), να την υπερασπίζονται στη σχετική συζήτηση, κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι είναι έτοιμα να την κάνουν αποδεκτή και, αιφνιδιαστικά, λίγο πριν από την ώρα της ψηφοφορίας ένας εκ των βουλευτών που τη συνυπέγραφαν να ζητεί από τους υπουργούς να μην την κάνουν αποδεκτή, με την αιτιολογία πως θα έπρεπε να αποσυρθεί για να γίνουν διορθώσεις, ώστε να είναι «σύννομη» – ομολογία ότι κατατέθηκε τροπολογία μη σύμφωνη με το νόμο!

ΠΕΜΠΤΟΝ, σε συζήτηση (Μάιος 2015) μνημονιακού πολυνομοσχεδίου και με αφορμή αντιδράσεις επί ρύθμισης για τη συμμετοχή πολιτικών προσπωπων στην διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, δύο υπουργοί τότε, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εν λόγω κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία δήλωναν ότι δεν ήταν Ελληνας υπουργός που την εμπνεύστηκε!

ΕΚΤΟΝ, έχει την δική του παράπλευρη σημασία και το γεγονός ότι εάν κάποιος αναζητήσει έστω και απλώς στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου «εκ παραδρομής» λάθη κατά την νομοθετική διαδικασία, το αποτέλεσμα της αναζήτησης κάθε άλλο παρά φτωχό είναι (φωτογραφία). Ο κατάλογος με τα κρούσματα προβληματικής λειτουργίας του Ναού της Δημοκρατίας δυστυχώς δεν περιορίζεται σε αυτά. είναι απαράδεκτα μεγάλος και διαρκώς διευρύνεται, χωρίς να υπάρχει αντίδραση ούτε από εκείνους που κατά καιρούς δηλώνουν πως τα εντοπίζουν, επισημαίνοντας την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή