Σκηνικό στασιμότητας στις Βρυξέλλες

Σκηνικό στασιμότητας στις Βρυξέλλες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εικόνα τέλματος στις διαπραγματεύσεις παρέπεμπαν οι πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων, χθες από τις Βρυξέλλες, ενώ οι δανειστές πετούν ξεκάθαρα το μπαλάκι στην Αθήνα για τη συνέχεια. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά χθες ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη, σημειώνοντας μάλιστα ότι χωρίς αυτήν δεν θα καταβληθεί δόση στην Ελλάδα. Νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε ανακοινώσει ότι, «ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση».

Οι δανειστές είναι πλέον συντεταγμένοι πίσω από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, αναφέρουν πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών. Απαιτήσεις τις οποίες η Αθήνα θεωρεί υπερβολικές. «Αν δεν γίνουν αυτά που ζητεί το ΔΝΤ, οι αντιπροσωπείες των θεσμών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα», τόνιζε μια πηγή. Αλλη πηγή σημείωνε, εξάλλου, ότι προϋπόθεση για την επιστροφή των θεσμών είναι να φθάσουν οι δύο πλευρές «πολύ κοντά σε συμφωνία».

Προς το παρόν, μέχρι χθες το βράδυ, η εικόνα δεν έδειχνε κάποια πρόοδο. Σύμφωνα με πηγή, συζητήθηκαν οι συντάξεις και η αγορά εργασίας, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται «αν η συζήτηση οδηγεί κάπου». Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προστέθηκε και ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, καθώς τα ενεργειακά αποτελούν ένα επιπλέον «αγκάθι», πέραν του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένα να ξεκινήσει τον Ιούλιο η πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και να ολοκληρωθεί αυτή το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την πώληση μονάδων. Ωστόσο, πηγές εκτιμούσαν ότι η μετάβαση Σταθάκη στις Βρυξέλλες παρέπεμπε σε προοπτική συμφωνίας, τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα.

Την ίδια ώρα, οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των θεσμών, με πρώτο τον Π. Τόμσεν, αποχώρησαν χθες από τις Βρυξέλλες, παραδίδοντας τη σκυτάλη στη συνήθη διαπραγματευτική ομάδα. Ετσι, η διαπραγμάτευση επανήλθε σε συνθήκες «Χίλτον», διαψεύδοντας τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς ότι οι Βρυξέλλες εξασφάλιζαν υψηλότερη εκπροσώπηση και πολιτική αντιμετώπιση των θεμάτων. Αύριο, πάντως, έχει προγραμματιστεί να επανέλθουν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να οδηγηθεί σε κάποιο αποτέλεσμα και όχι σε ναυάγιο η διαπραγμάτευση. Στο επίμαχο θέμα της αγοράς εργασίας, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ τάχθηκε χθες υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ωστόσο σημείωσε ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας στις διαπραγματεύσεις και αυτά συζητούνται αυτή τη στιγμή με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Με μια φωνή οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εξάλλου, καθιστούν σαφές ότι προβληματίζονται για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στην πορεία της οικονομίας. Μετά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, προχθές, μετά το Eurogroup, χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης υπονόμευσε την εμπιστοσύνη, ότι η ανάπτυξη των τριών πρώτων τριμήνων του 2016 εξαφανίστηκε και ότι παρατηρείται ξανά μείωση των καταθέσεων. Οι ανησυχίες αυτές συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κλίμα έντασης στις συναντήσεις των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από το Eurogroup της Δευτέρας και υπαγόρευσαν τελικά την απόφαση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, για να μη δοθεί εικόνα ναυαγίου.

Το θέμα του χρέους

Εν τω μεταξύ, στο θέμα του χρέους, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε χθες ότι «ακόμη και οι ομόλογοί μας στην Ουάσιγκτον έχουν αντιληφθεί πλέον ότι ένα κούρεμα δεν είναι δυνατό, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Ο κ. Ντάισελμπλουμ, πάντως, σημείωσε ότι αν το ΔΝΤ ζητήσει τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να τη συζητήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή