Θύελλα με επίκεντρο τη Nεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Θύελλα με επίκεντρο τη Nεολαία ΣΥΡΙΖΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις ευρείας πολιτικής αντιπαράθεσης σε υψηλούς τόνους έλαβαν οι αντιδράσεις και ο θόρυβος που προκλήθηκαν από το ερωτηματολόγιο που συνέταξε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου της στις 6-9 Απριλίου. Οι επίμαχες και αμφιλεγόμενες ερωτήσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις αφορούν τη συμμετοχή ή όχι εκείνων που θα απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο «σε διαδηλώσεις στις οποίες θα εκδηλώνονταν βίαια επεισόδια» ή σε «καταλήψεις κτιρίων με στόχο την περίθαλψη, φροντίδα μειονοτικών κοινωνικών ομάδων (στέγαση προσφύγων, κοινωνικό φροντιστήριο μεταναστών κ.λπ.)», σε «βίαιη αντιμετώπιση ρατσιστικών ομαδώσεων», σε «καταλήψεις σε συμβολικούς στόχους (γραφεία πολιτικών, κομματικά γραφεία, τραπεζικά καταστήματα)» ή, τέλος, σε «αντισυμβατικές δράσεις (π.χ. οργανωμένες κλοπές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αναδιανομή των προϊόντων σε πολίτες)».

Η σύνθεση του ερωτηματολογίου προκάλεσε την αντίδραση από την πλευρά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. «Δυστυχώς στον ΣΥΡΙΖΑ το παράνομο γίνεται κανονικό» έσπευσε να σχολιάσει η Ν.Δ., προσθέτοντας ότι «σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, σε κάθε λογικό άνθρωπο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το ερωτηματολόγιο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να παρέμβει σταματώντας αυτόν τον εκτροχιασμό».

Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησε τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ότι, «αντί να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο και να προτείνει λύσεις στα προβλήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνησή της, ψάχνει συνενόχους σε πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου που βαφτίζει ακτιβισμό». Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του έσπευσε να προσθέσει ότι «ο “ακτιβισμός της κλοπής” είναι το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα».

Από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι τα ερωτήματα που συμπεριελήφθησαν στο ερωτηματολόγιο δεν αποτελούν θέσεις της, αλλά πρόκειται για «κοινωνιολογική έρευνα σε σχέση με τις τάσεις στο εσωτερικό της νεολαίας ως διακριτής κοινωνικής κατηγορίας». Να σημειωθεί, πάντως, ότι στο κείμενο θέσεων και σε σχέση με την εκπαίδευση γίνεται αναφορά σε «άκρως αναχρονιστικές όψεις στην καθημερινότητα των σχολείων, όπως οι μαθητικές παρελάσεις και η πρωινή προσευχή». Αναφορικά με την αντίδραση της Ν.Δ., από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας και κάλεσαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει στη Νεολαία του μαθήματα πολιτισμού και δημοκρατίας. Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, ανέφεραν ότι «ο χαρακτηρισμός “ακτιβισμός της κλοπής” προφανώς και επιστρέφεται πίσω σε αυτούς που ακόμη και σήμερα βάζουν πλάτη στο κόμμα που κατέκλεψε τον ελληνικό λαό».

Από το ΠΑΣΟΚ ανταπάντησαν, τονίζοντας ότι η επίθεση προς το κόμμα τους δεν είναι περίεργη, «γιατί ήταν το ΠΑΣΟΚ, ιστορικά, που πραγματοποίησε όλες τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές για να δώσει φωνή στη νέα γενιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή