ΝΔ: «Kρούει» τον κώδωνα του κινδύνου για ΔΕΗ και ζητά απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

ΝΔ: «Kρούει» τον κώδωνα του κινδύνου για ΔΕΗ και ζητά απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο βασικούς λόγους για τους οποίους αποφάσισε η ΝΔ να προτάξει την παρουσίαση του προγράμματος για την ενέργεια, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. 

«Ο πρώτος είναι η εξαιρετικά άσχημη κατάσταση της Δ.Ε.Η., που επιδεινώνεται δραματικά την τελευταία διετία με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και τη στρατηγική που συμφώνησε με την τρόικα από το 2015» είπε ο κ. Χατζηδάκης. 

«Ο δεύτερος λόγος είναι η εσφαλμένη τακτική της Κυβέρνησης για τα ενεργειακά στο πλαίσιο της παρούσας αξιολόγησης, η οποία θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στη Δ.Ε.Η., στην αγορά ενέργειας, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στο ίδιο το συνολικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης» πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως «Μόνη λύση για τη χώρα είναι να ακολουθήσει και στον τομέα της ενέργειας τις καλές διεθνείς πρακτικές». Αυτό όπως είπε θα γίνει αν συνδυαστούν δύο στόχοι

-Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και πρωτίστως η ευστάθεια της ίδιας της  Δ.Ε.Η.

-Και η απελευθέρωση στην ηλεκτροπαραγωγή και την αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα ισχύουν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της Νέας Δημοκρατίας στην ενέργεια είναι οι εξής: 

1. Πρώτον, στην ιδιωτικοποίηση του  ΑΔΜΗΕ, με όλες τις προβλέψεις για τον αναγκαίο έλεγχο του δημοσίου, έτσι ώστε να εξασφαλισθούν πόροι και για τις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της Δ.Ε.Η.

2. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης μια βασική εξυγιαντική παρέμβαση στον όμιλο της Δ.Ε.Η. σε τέσσερα βήματα:

I. Άμεσα μέτρα για την επιβίωση της εταιρίας μέσω της αντιμετώπισης του άμεσου κινδύνου της έλλειψης ρευστότητας (π.χ. ισχυρά κίνητρα για την πληρωμή λογαριασμών).

II. Σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της Δ.Ε.Η., που έχει καταστεί απαραίτητη λόγω των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης  για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της Δ.Ε.Η., λόγω της προβληματικής εφαρμογής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αλλά και της εις βάρος της Δ.Ε.Η. μετοχοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε αφενός η Δ.Ε.Η. να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την διάσωσή της και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση.

III. Αποδοτική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της μέσω νέας διοικητικής δομής. 

IV. Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της Δ.Ε.Η. μέσω της συμμαχίας με στρατηγικό επενδυτή που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές.

«Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιβιώσει η Δ.Ε.Η. στη διεθνή αγορά» τόνισε. 

3. Τρίτη προτεραιότητα είναι να προχωρήσει κανονικά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με τις απαραίτητες δεσμεύσεις που θα προστατεύσουν το εθνικό συμφέρον, αλλά θα προσελκύσουν παράλληλα σημαντικές επενδύσεις.

4. Και, τέταρτον, προτεραιότητα είναι να ξαναρχίσει η εξερεύνηση υδρογονανθράκων με στόχο τη γρήγορη αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Tα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, ανέφερε και μία σειρά από θέματα στα οποία η κυβέρνηση έχει κάνει όπως ανέφερε «τραγικούς χειρισμούς».

Τα πιο χαρακτηριστικά σημεία δια στόματος Χατζηδάκη: 

-Αφού εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η., συμφώνησε στη συνέχεια με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της Δ.Ε.Η. από το 95%, περίπου της αγοράς, στο 50% μέσα σε 3 – 4 χρόνια, με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση στη δομή της εταιρίας. Το πρόβλημα αυτής της προσέγγισης δεν είναι μόνο η πολιτική υποκρισία που αποτυπώνεται στο «προστατεύουμε δήθεν το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας αλλά παραχωρούμε το 50% της αγοράς». Είναι, επίσης, ότι πρόκειται για ένα μοντέλο Φράνκεσταϊν, το οποίο έχει οδηγήσει τη Δ.Ε.Η. στο παρά πέντε της κατάρρευσης.

-Tο δεύτερο λάθος είναι ότι, στο πλαίσιο της παρούσης αξιολόγησης, η Κυβέρνηση επιλέγει να δίνει τις λάθος μάχες, καθώς, μένοντας προσκολλημένη στις δογματικές τις εμμονές, αρνείται να κάνει τις παρεμβάσεις για την επιβίωση της Δ.Ε.Η. και για ένα υγιές άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Δεν είναι μόνο ότι με αυτόν τον τρόπο προκαλεί νέα προβλήματα στη Δ.Ε.Η.

Είναι ταυτόχρονα και ότι, αρνούμενη τις αναγκαίες αλλαγές στην ενέργεια, κάνει πιο βαρύ το δημοσιονομικό πακέτο για το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Διότι θα μπορούσε, όπως έγινε και στο παρελθόν, να επιδιώξει ένα ελαφρύτερο δημοσιονομικό πακέτο έναντι προώθησης πιο θαρραλέων διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό είναι ένα ακόμα λάθος της Κυβέρνησης, η οποία με τις ιδεοληψίες της ανεβάζει τον λογαριασμό για φορολογούμενους και συνταξιούχους.

O αντιπρόεδρος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας πως «Η σημερινή παρουσίαση, λοιπόν, αποτυπώνει την πεποίθησή μας ότι οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας απαρχαιωμένες ιδεοληψίες και πρακτικές και να  κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να προλάβουμε τις αρνητικές εξελίξεις στην ηλεκτροπαραγωγή που θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για την οικονομία και τη χώρα». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή